مقالات خودرویی

ریمپ (Remap) چیست و چگونه میتوان از لحاظ فنی خودرومان را تیونینگ کرد؟

نکات برگزیده مطلب
  • ریمپ چیست؟
  • چگونگی انجام ریمپ و تست‌های آن
  • تاثیرات ریمپ بر خودرو

ریمپ چیست؟

قبل از پاسخگویی به این سوال و آشنایی با ریمپ بهتر است در ابتدا اشاره‌ای به فرایند کنترل سیستم سوخت رسانی  در خودرو داشته باشیم.

عمل سوخت رسانی به موتور در خودرو های امروزی از طریق انژکتور انجام میپذیرد. کاهش مصرف سوخت،آلایندگی کمتر،شتاب گیری ثانوی بهتر و بهبود توان و عملکرد موتور تنها گوشه‌ای از مزیت‌های این سیستم  نسبت به استفاده از کاربراتور است. تمامی این مزیت ها به دلیل استفاده از کنترل الکترونیکی در خودرو می‌باشد. این کنترل الکترونیکی به عهده ی کامپیوتر یا سیستم مدیریت و بازبینی خودرو است.

(ECU یا Engine control unit) را میتوان مغز متفکر خودرو دانست وظیفه ی ECU دریافت ،کنترل و بازبینی اطلاعات سنسور‌هایی که در ماشین قرارگرفته‌اند، کاری که این سنسور ها انجام میدهند آن است که فرمان‌های مربوط به قسمت‌های مختلف ماشین را به آنها ارسال می ‌کنند.

ایسیو(ECU) یا کامپیوتر خودرو چیست؟ + رفع خرابی ایسیو

مزایای ذکر شده ی انژکتور نسبت به کاربراتور که در بالا ذکر شد اگر به درستی توسط ECUمدیریت نشود میتواند به یک عیب در این سیستم تبدیل شود . در بالا اشاره‌ای به سیستم سوخت رسانی و نحوه مدیریت آن کردیم و  در ادامه به کامپیوتر این سیستم الکترونیکی و توانایی های آن خواهیم پرداخت.

کارخانه های خودروسازی بطور پیش‌فرض اطلاعات و پارامتر‌هایی را  بر روی ECU ذخیره می‌کنند ، مدیریت و بازبینی موتور خودرو ها توسط ECU باتوجه به همان اطلاعات انجام میگیرد.اگر هرگونه عیب و نقصی در برنامه ذخیره شده برروی کامپیوتر وجود داشته باشد باعث میشود موتور خودرو و دیگر قسمت‌های مرتبط آن یا کار خود را انجام ندهند یا به‌طور عیب‌دار و ناقص به کار خود بپردازند.

با توجه به مطالب گفته شده حال اطلاعات کافی برای ورود به زمینه ریمپ را پیدا کرده ایم .

ریمپ، به بررسی و بازنگری یک سری پارامتر‌های خاص ذخیره شده برروی ECU می‌گویند.

با ریمپ ECU در پیش‌فرض‌های این قطعه که توسط شرکت سازنده برنامه‌نویسی شده‌ است ، تغییر‌هایی ایجاد میشود.این تغییر‌های باعث بهبود فعالیت و کارکرد موتور خواهد شد وبه نوعی موجب میشود از ظرفیت های ناشناخته ی موتور اتومبیل خود نهایت استفاده را ببرید

متخصصان این حوزه با خواندن و بررسی اطلاعات ECU  به همراه انجام تست‌های مربوطه دست به برنامه‌نویسی و تغییر در پارامتر‌های خاصی در آن می‌زنند.

چگونگی انجام ریمپ و تست‌های آن

ریمپ علم و دانش مخصوص به خود را نیاز دارد و صرفا به نرم‌افزار‌های مربوطه متکی نیست و فردی متخصص با توانایی‌های به خصوصی را در کنارش نیاز دارد .با خواندن و نوشتن برنامه و اطلاعات برروی ECU ریمپ انجام می‌شود. در بیشتر خودرو‌ها این خواندن و نوشتن از طریق پورت (OBD On Board Diagnostic) انجام می‌شود.

البته در ایسیو‌هایی که پورت OBD ندارند نیاز به برداشتن آیسی فلش ایسیو و خواندن و نوشتن دوباره ی آن است البته این نوع ایسیو کمتر در خودرو ها مورد استفاده قرار میگیرند و عمومیت ندارند . به لطف پیشرفت‌ دانش فنی در سالیان اخیر خدمات مربوط به هر دو نوع ایسیو ذکر شده در داخل کشور انجام میشود.

متخصص ریمپ با خواندن اطلاعات توسط نرم افزارهای مربوطه  اقدام به تغییر های لازم با توجه به نیاز و خواست مصرف کننده میکند.

لازم به ذکر است که اعداد و ارقامی که ریمپ موجب تغییر آن ها می‌شود خیلی اندک است.

در پی همین تغییرات اندک شاهد تغییرات محسوسی در قدرت ، شتاب و دیگر موارد در خودرو خواهیم بود. به طور میانگین تغییرات حاصل شده و بهبود یافته  حاصل از ریمپ مابین ۱۰ تا ۱۵ درصد است ؛ البته که درصد بیشتر آن از کشش موتور خارج بوده و موجب آسیب به موتور و فرسوده شدن سریع تر قطعات آن می‌شود.

فرد متخصص متکی به دانش خود و همراه داشتن امکانات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری لازم میتواند  بهترین تاثیر را در عملکرد و بهبود موتور بگذارد.

استفاده از امکانات سخت‌افزاری مثل داینومتر این امکان را می‌دهد تا قبل از ریمپ تست‌های لازم انجام شود و پس از آن دست به تغییرات زد و در نهایت پس از هرتغییردوباره تست انجام شود تا از مفید بودن تغییرات پارامتر‌ها اطمینان حاصل شود. در کل پس از ریمپ ECU ی اتومبیل خود  نباید انتظار زیادی داشت

البته که ریمپ با توجه به قانونی بودن و هزینه کم آن دربرابر دیگرخدمات تیونینگ در ایران و دیگر کشورها محبوبیت زیادی دارد.

انواع ایسیو ECU

در انجام ریمپ نکته ی حائز اهمیت نوع و مدل ایسیو است که آیا از استاندارد‌های لازم همانند پورت OBD بهره‌مند است یا خیر.اگر بهره‌مند باشد.

خیلی راحت میتوان با وصل کردن مستقیم ایسیو به سیستم ، ریمپ انجام خواهد شد.اگر ECU از این درگاه بهره‌مند نباشد ، باید قطعه‌ای بنام آیسی فلش از رویECU جدا شود وبعد از آن خواندن و نوشتن اطلاعات انجام داده خواهد شد.

توانایی و کشش‌های مختلف در ریمپ ارتباط مستقیم با انواع ایسیو‌ها دارند. چرا که مبحث ریمپ و تیونینگ ما بیشتر داخلی است اشاره‌ به اسامی ایسیو‌های نصب شده برروی خودرو‌های داخلی خالی از لطف نیست:

Valeo

Sagem

Siemens

Bocsh

اسامی اشاره‌ شده صرفا اسم ایسیو‌های نصب شده برروی خودرو‌های داخلی است که برای اطلاع از مشخصات ایسیو نصب شده برروی خودرو خود می توانید با جستجو ساده در اینترنت ، از برند ایسیو خودرو ی خود و هم مدل وشماره سری آن‌ اطلاع یابید. اطلاعات مربوط به  ایسیو برای شیوه ریمپ کردن اهمیت به سزایی دارد.

تاثیرات ریمپ

تغییر در جدول سوخت‌رسانی و جرقه‌زنی

این قسمت از مهم‌ترین قسمت‌های ریمپ محسوب میشود. بازنگری در تنظیمات ECU و تغییر و تنظیم این دو سیستم نقش مهمی در کاهش مصرف سوخت خواهند داشت ، علاوه بر آن در عملکرد موتور نیز تاثیرگذار خواهد بود . این تغییرات با توجه به زمان جرقه‌زنی باعث دقیق‌تر شدن زمان جرقه در زمان احتراق میشود . در سیستم سوخت رسانی که مدیریت آن  به عهده ی انژکتور است با پاشش به موقع مقدار سوخت  مورد نیاز به داخل سیلندر باعث بهبود کارکرد موتور خواهد شد.این تغییرات دو رکن اصلی در  ریمپ ECU قلمداد میشوند و تغییر محسوسی در شتاب خودرو ایجاد میکنند

تغییر در جدول سوخت‌رسانی و جرقه‌زنی

افزایش توان موتور

کارخانه خودروسازی برای گرفتن استاندارد‌های آلایندگی و ایمنی، توان موتور را کاهش  می‌دهند.این موضوع مفهومی را که  منتقل می‌کند آن است که تمام خودرو‌هایی در دسترس ما هستند از حداکثر توان خود استفاده نمی‌کنند و به عبارتی محدود شده‌اند.با ریمپ بسته به کشش و ظرفیت موتور ، متخصص اقدام به تغییر در پارامتر‌های سیستم سوخت رسانی و جرقه زنی می‌کندو با این تغییرات شاهد افزایش توان و قدرت موتور خواهیم بود که تاثیر بسازایی در شتاب خودرو خواهد داشت.

افزایش توان موتور

اگر به مطالب حوزه تیونینگ علاقه مند هستید کلیک نمایید.

تغییر جداول مربوط به گشتاور

متخصص ریمپ با خواندن اطلاعات مربوط به ECU و بازنگری در جداول مربوط به گشتاور و سوخت رسانی آن ، به نواقص آن در گشتاور تولیدی پی‌ خواهد برد.فرد متخصص با بهینه‌سازی‌هایی که در سیستم سوخت رسانی ، هماهنگ‌سازی سیستم جرقه زنی و تغییر در پارامتر‌هایی چون هوای ورودی میتوان شاهد افزایش گشتاور تولیدی موتور و تغییر در جداول آن ‌بود پس از ریمپ کردن ایسیو ،با اولین تجربه ی رانندگی میتوان بطور محسوسی این تغییرات را حس کرد.

تغییر جداول مربوط به گشتاور

کاهش تاخیر پدال گاز(کپ دریچه گاز)

باید  بگوییم که تقریبا در تمامی خودرو‌های تولید داخل تاخیر پدال گاز مشاهده می‌شود  ، میتواند این تاخیر برای خودرویی کمتر و برای خودرویی دیگر بیشتر باشد. با ریمپ کردن میتوان این تاخیر در عملکرد را تقریبا به صفر ‌رساند و حساسیت پدال گاز را تا حد مطلوبی افزایش داد . البته که مورد ذکر شده و موارد دیگر جزو کارکرد های فرعی ریمپ به حساب می‌آیند و وظیفه اصلی ریمپ را میتوان مورد اول یعنی تغییر در برنامه ریزی سیستم سوخت رسانی ، جرقه زنی و جداول مربوط به گشتاور دانست.

کاهش تاخیر پدال گاز(کپ دریچه گاز)

رفع محدودیت سرعت

رفع محدودیت سرعت همانطور که از نامش پیداست بدین معناست که کمپانی سازنده در برنامه ریزی ECU خودرو به نحوی عمل کرده است که حداکثر سرعت خودرو را به عدد خاصی محدود میکند به بیانی دیگر  اجازه رسیدن به حداکثر  سرعتی که برای خودرو اعلام شده‌است را به آن  نمی‌دهد. این محدودیت با توجه به استاندارد‌های جاده‌ای هرکشور و توان  موتور  خودرو  متفاوت است.

قطعا این محدودیت باب میل عاشقان سرعت ، مسابقات رسمی و یا خیابانی نخواهد‌بودبه همین دلیل برای رفع این محدودیت ،ریمپ ECU  گزینه ی مناسبی است.

بهبود در عملکرد توربو

در برخی از خودرو‌هایی که از تکنولوژی توربو استفاده میکنند، تاخیر توربو ویا به عبارتی لگ در آن میتواند بسیار آزاردهنده باشد.علت این تاخیر را میتوان در سیستم کنترل توربو که همان ایسیو است جویا شد.

با تنظیمات دوباره ایسیو و پارامتر‌های مربوط به توربو می‌توان آن را دقیق‌تر از پیش و لگ آن را به حداقل رساند. تغییر‌هایی که ما از آن حرف صحبت میکنیم میتوانند در محدوده توربو هم تاثیرگذار باشند.

منظور از محدوده توربو یعنی متخصص با خواندن اطلاعات و تست توربو برروی موتور خودرو تشخیص می‌دهد که توربو زود از مدار خارج می‌شود وهنوز امکان ادامه دادن فعالیت آن و افزایش توان خروجی موتور وجود داردبنابراین محدوده آن را بازه ی وسیع تری در نظر میگیرد.

متخصص ریمپ برای برطرف کردن توربو لگ نیز ،توربو را در دورهای پایین تر وارد مدار می‌کند. با ریمپ تغییر‌هایی در بوست توربو رخ میدهد که باعث افزایش حداکثری آن می‌شود.

بهبود در عملکرد توربو

بخش قیمت آنلاین خودرو جهت آگاهی بهتر شما از قیمت خودرو ها راه اندازی شده است.

حذف سنسور اکسیژن دوم

وظیفه ی سنسور اکسیژن در خودرو‌های انژکتوری ارسال پیام‌هایی مربوطه به ECU است،ECU  از این طریق میزان و نسبت هوا (اکسیژن ) به سوخت را بررسی می‌کند. اگر مقدار پیام ارسال شده توسط این سنسور به ECUدر یک محدوده عددی تعریف شده برای این سنسور باشد، هیچ عیبی به ECU گزارش داده نمی شود اما به محض آنکه عدد گزارش شده در این بازه نباشد،سنسور اکسیژن پیام را به ECU گزارش می‌دهد که مفهومش نقص در این سیستم است.

حذف سنسور اکسیژن دوم

در خودرو‌هایی با استاندارد یورو۴ دو عدد سنسور اکسیژن در مسیر گاز خروجی تعبیه شده‌است. با توجه به سوخت نامرغوب مصرفی در داخل کشور ، اضافه شدن سنسور اکسیژن دیگر برای اینکه خودرو‌ها ی تولیدی از استاندارد یورو ۴ برخوردار باشند ، باعث کاهش شتاب و توان موتور شده  است.

با ریمپ که کارآمدترین روش برای رفع ایرادات سنسور اکسیژن دوم است،شاهد بهبود عملکرد موتور و رفع از این قبیل ایرادات خواهیم بود. زمانیکه ECUخودرو برای این مسئله ریمپ می‌شود، سنسور اکسیژن دوم به طور نرم‌افزاری از مدار خارج میشود و عملا استاندارد آلایندگی آن به یورو ۲ تنزل خواهد داشت.

تغییر‌هایی در کاتاف

علاقه‌مندان خودرو به اصطلاح ماشین‌باز‌ها علاقه خاصی به کاتاف دارند. در زمان رسیدن دور موتور به محدوده قرمز کاتاف رخ خواهد داد (زمانی که دور موتور بیش از حد بالا برود و به تبع آن حرارت موتور بالا برود ،ECUسوخت رسانی به موتور را قطع میکند ، این عمل را کاتاف گویند).

میتوان با ریمپ و ایجاد تغییر‌هایی محدوده کاتاف را تغییر داد ، حتی این امکان را میدهد تا از کاتاف متوالی(کاتاف رگباری) نیز بهره‌مند شوید.

لازم به ذکر است کاتاف متوالی تنها استفاده نمایشی داشته و تاثیری در عملکرد خودرو ندارد. تغییر در محدوده کاتاف باعث می‌شود تا خودرو در دور های بالاتر وارد محدوده ی کاتاف شود.

تغییر‌هایی در کاتاف

رینگ اسپرت شما را به مشاهده تست بررسی دنا پلاس توربو اتوماتیک دعوت میکند.

کاهش نقطه عملکرد فن

احتراق موجب انتقال حرارت به قطعات داخلی موتور میشودکه موجب افزایش دمای آن خواهد شد. سیستم خنک کننده اتومبیل و فن باعث کاهش دمای موتور می‌شود.در مناطق و شهر‌هایی که میانگین دمای هوا در آن‌ها بالا است.

در کنار گرمای تولیدی موتور ناشی از احتراق موجب وارد آمدن آسیب هایی به موتور و قطعات آن خواهد شد که مهم‌ترین و شایع ترین آسیب آن سوختن واشر سر سیلندر است. در خودرو‌های تقویت شده و مسابقه ای به دلیل فشار مضاعفی که به خودرو وارد می‌آید ،دما موتور به طرز محسوسی بالا می‌رود. ریمپ کردن ECU با پایین آوردن نطقه عملکرد موتور در حدود ۵ یا ۶ درجه  از بروز این مشکلات جلوگیری خواهد کرد.

ناگفته نماند که دمای بالای موتور علاوه به آسیب زدن به موتور باعث کاهش توان و افت عملکرد آن نیز خواهد شد.

تاثیر ریمپ روی معاینه‌ فنی و گارانتی خودرو چیست؟

گارانتی خودرو‌ها شرایط و قواعد خاصی دارند که نقض آن شرایط باعث ابطال گارانتی خواهد شد. از طرفی معاینه فنی نیز سخت گیری های خاصی نسبت به خودرو‌های تیونینگ شده دارد.
ریمپ کردن ECU از آن جهت که  تاثیر مستقیم در عملکرد ایسیو دارد و پارامتر‌های سوخت و جرقه را تغییر می‌دهد، اگر به درستی انجام نشود باعث افزایش آلایندگی خودرو می‌شود که باعث نقض موارد مربوط به معاینه‌فنی خواهد.بنابراین انجام اصولی ریمپ ECU نکته ی مهمی است که باید به آن توجه داشت.

برای ریمپ،خودرو را کجا ببریم؟

ریمپ مسئله مهمی است و اگر به افراد متخصص و مراکز باسابقه مراجعه نکنیم ممکن است علاوه بر اینکه ایرادات خودرو رفع نشود ،ایراداتی نیز به آن افزوده شود. گاهی نیز حتی باعث به‌وجود آمدن خسارات سنگین میشود ، با کمی جستجو در اینترنت می‌توان مراکز باتجربه در این حوزه  را پیدا کرد و با تحقیق از میزان رضایت مصرف کنندگان از عملکرد این مراکز اطمینان حاصل کرد. برخی مراکز حتی کار خود را گارانتی نیز میکنند

ریمپ چه تاثیراتی بر روی خودرو دارد؟

افزایش توان موتور – رفع محدودیت سرعت – کاهش تاخیر پدال گاز(کپ دریچه گاز) – تغییر در جدول سوخت‌رسانی و جرقه‌زنی – تغییر‌هایی در کاتاف – کاهش نقطه عملکرد فن و…

ریمپ چگونه انجام می شود و تست های آن به چه صورتی است؟

ریمپ علم و دانش مخصوص به خود را نیاز دارد و صرفا به نرم‌افزار‌های مربوطه متکی نیست و فردی متخصص با توانایی‌های به خصوصی را در کنارش نیاز دارد .با خواندن و نوشتن برنامه و اطلاعات برروی ECU ریمپ انجام می‌شود. در بیشتر خودرو‌ها این خواندن و نوشتن از طریق پورت (OBD On Board Diagnostic) انجام می‌شود.

۴.۷/۵ - (۶ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

بنیامین شهسوار

کارشناسی مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران/نویسنده و سردبیر مقالات رینگ اسپورت

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

    1. سلام دوست عزیز.در ابتدا باید هدف خود را از ریمپ مشخص کنید یعنی شما صرفا ماشینی فابریک میخواهید که فشار از روی آن برداشته شود و مصرف سوخت کاهش پیدا کند و دمای فعال شدن فن خودرو کاهش پیدا کند تا جلوگیری از واشر زدن خودرو شود یا خودرویی با شتاب بیشتر و بازدهی بهتر مدنظر دارید.بعد از انتخاب هدف باید اول تمام ایرادات برقی خودرو خود را رفع کنید سپس برای ریمپ به تیونر مراجعه کنید.برای انتخاب تیونر هم حتما تحقیق های لازم را انجام دهید چون مسئله مپ کردن بسیار مهم است.نکته مهم تر حتما تیونر شما مجهز به دستگاه داینو باشد و به کمک داینو ماشین را ریمپ کند.

    1. سلام محمود عزیز.ببینین برای ریمپ به لطف پیشرفت تکنولوژی و افزایش دانش تیونینگ در ایران ما دستگاه های داینو در اکثر شهر ها داریم.این دستگاه ها به بهبود فرایند ریمپ کمک خواهند کرد.به این نحو که برای ریمپ خودرو در ابتدا به روی دستگاه داینو رفته و گراف هایی از بازدهی و قدرت و تمام اطلاعات خودرو نمایش داده میشود در مرحله بعد تیونر اقدام به مپ کردن خودرو می کند تا باگ هایی از قبیل تاخیر دریچه گاز را که از روی گراف درک کرده است رفع کند.همه این عوامل با داینو محقق شده است و مشاهده می شود که بعضا بین ۱۰ تا ۱۵ بار تیونر ماشین را مپ میکند تا به نمودار یا گراف دلخواه برسد که ماکزیمم بهره وری را در اختیار راننده بگذارد.پس بهترین روش ریمپ صرفا با داینو امکان دارد.ممنونم از پرسش شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo