مقالات خودرویی

۶ روش استعلام خلافی خودرو و اعتراض به خلافی خودرو

سالانه افراد بسیاری به علت آگاهی نداشتن از قوانین خلافی خودرو، متضرر می‌شوند. در حالی که با صرف ۸ دقیقه و مطالعه‌ی این مقاله، می‌توان خود را برای همیشه از این واقعه‌ی دردناک مصون نگاه داشت. پس تا انتها با رینگ اسپرت همراه باشید!

رانندگی برخلاف مقررات ممکن است از قانون‌مند‌ترین افراد هم حین رانندگی سر بزند. خلافی خودرو، یکی از رایج‌ترین انواع نقض قانون‌هایی است که تقریبا می‌توان گفت هر شخص در طول زندگی‌اش یکبار مرتکب آن شده است. تخلفات رانندگی به دسته‌بندی‌های گوناگونی تقسیم می‌شوند. برخی از آن‌ها سنگین و مابقی بسیار سبک هستند.

برخی از خلافی‌های خودرو تعمدی و مابقی سهوی هستند و اصلا ممکن است متوجه نشوید که دوربین، خلاف شما را ثبت کرده است. به همین دلیل استعلام خلافی خودرو، یکی از امور ضروری است که به عنوان مالک خودرو باید انجام بدهید.

به مجموعه قوانینی که شما با استفاده از خودروی خود آن‌ها را نقض می‌کنید، خلافی خودرو گفته می‌شود. خلافی خودرو در پرونده‌ای که نزد نیروی انتظامی به نام شما وجود دارد، ثبت می‌شود.

پلیس برای ثبت برخی از این تخلفات، اقدام به نصب دوربین‌های کنترل سرعت در سطح شهر کرده است. اگر راننده اقدام به پرداخت خلافی خودروی خود ظرف مدت زمان معین نکند، این خلافی دوبرابر می‌شود و چنانچه باز هم اقدام به پرداخت نکند، خودرو توقیف و به پارکینگ راهنمایی و رانندگی انتقال داده می‌شود. سقف خلافی پرداخت نشده تا یک میلیون تومان است.

یکی از دغدغه‌های همیشگی مالکان خودرو، استعلام این خلافی است. به طور کل، چهار نوع خلافی خودرو داریم که به شرح عناوین زیر است و در ادامه این مطلب به توضیح آن‌ها می‌پردازیم:

  1. خلافی تسلیمی
  2. خلافی الصاقی
  3. خلافی دوربینی
  4. خلافی دوبرگی
انواع جریمه خودرو

انواع جریمه خودرو:

۱- جریمه تسلیمی

این روش خلافی، یکی از انواع قدیمی است که احتمالا همه با آن آشنایی دارند. زمانی که شما هنگام رانندگی مرتکب جرم و خلافی بشوید، پلیس اقدام به ارائه برگه جریمه به راننده می‌کند که در آن عنوان و مبلغ جریمه ذکر شده است. به این روش جریمه خودرو، جریمه تسلیمی گفته می‌شود. افسر بعد از آنکه خطایی از راننده خودرو سر بزند، گواهینامه او را رویت کرده و مشخصات او را در برگ جریمه ثبت می‌کند.

راننده نمی‌تواند به این نوع از جریمه اعتراض بکند. به دلیل اینکه این جریمه توسط پلیس راهنمایی و رانندگی رویت و ثبت شده، امکان خطا در آن کمتر از سایر جریمه‌ها است. چنانچه راننده بعد از ۶۰ روز اقدام به پرداخت جریمه تسلیمی نکند، مبلغ جریمه دو برابر خواهد شد.

۲- جریمه الصاقی

این نوع جریمه مربوط به زمانی است که راننده در محل جرم حضور ندارد. برای مثال، خودرو را در محلی ممنوعه پارک و ماشین را ترک کرده است. در این حالت به دلیل عدم حضور مالک یا راننده خودرو در محل، مشخصات وی در برگ جریمه ثبت نمی‌شود.

راننده می‌تواند به این جریمه اعتراض کند ولی احتمال اینکه به این اعتراض رسیدگی شود، بسیار پایین است چرا که راهنمایی و رانندگی به تصمیم مامور راهنمایی و رانندگی استناد می‌کند و فرض را بر این می‌گذارد که افسر زمان کافی را برای بررسی خلاف راننده صرف کرده است. در صورتی که راننده اقدام به پرداخت جریمه در زمان مقرر نکند، مبلغ آن دو برابر خواهد شد.

۳- جریمه دوربینی

هنگامی که راننده در محل نصب دوربین‌های کنترل سرعت یا ثبت تخلف، مرتکب عملی خلاف مقررات شود، توسط دوربین‌ها ثبت می‌شود. هر جریمه‌ای که توسط دوربین‌های هوشمند پلیس ثبت شود، زیرمجموعه این تخلف است.

راننده زمانی می‌تواند نسبت به این جریمه اعتراض کند که پلاک ثبت شده در تصاویر دوربین واضح نباشد. درغیر این صورت امکان کم کردن هزینه جریمه و اعتراض به آن برای راننده وجود ندارد.

۴- جریمه دوبرگی

این جریمه مربوط به زمانی است که پلیس راهنمایی و رانندگی به راننده متخلف دستور ایست بدهد و او به این دستور اهمیتی ندهد و متوقف نشود. در این حالت پلیس می‌تواند راننده را علاوه بر خلافی که مرتکب شده، جریمه دوبرگی کند و راننده موظف به پرداخت مبلغ هردوی این هزینه‌ها است.

جریمه‌ها انواع دیگری هم دارند، مثل جریمه کرونایی که در زمان شیوع ویروس کرونا وضع شد. در این زمان ستاد مبارزه با شیوع ویروس کرونا، ورود و خروج به برخی از شهرها را ممنوع اعلام کرده بود. چنانچه راننده‌ای این قانون وضع شده را زیر پا می‌گذاشت، جریمه کرونایی می‌شد و درنهایت موظف به پرداخت مبلغ جریمه بود.

جریمه خودداری هم نوع دیگری از انواع جریمه است. این نوع جریمه مربوط به زمانی است که پلیس برای راننده متخلف برگ جریمه صادر می‌کند اما او از دریافت آن خودداری یا محل را ترک می‌کند. در این حالت پلیس می‌تواند جریمه خودداری هم صادر کند که هزینه آن با جریمه قبلی جمع می‌شود و راننده موظف به پرداخت هر دوی آن‌هاست.

دو برابر شدن هزینه جریمه چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

همانطور که می‌دانید، اگر راننده یا مالک خودرو اقدام به پرداخت جریمه صادر شده نکند، مبلغ آن دو برابر خواهد شد. مالک خودرو، از زمان صدور جریمه تنها ۶۰ روز فرصت پرداخت آن را دارد وگرنه مبلغ صادر شده، دو برابر خواهد شد. درنهایت اگر مبلغ جریمه به بیش از یک میلیون تومان برسد، پلیس راهنمایی و رانندگی می‌تواند دستور توقف خودرو و انتقال آن به پارکینگ را صادر کند.

درمواردی که راننده درمحل جریمه حضور دارد، وضعیت واضح و مشخص است. اما گاهی پیش می‌آید که شما به عنوان راننده اصلا متوجه نمی‌شوید که دوربین‌های پلیس، پلاک شما را ثبت کرده‌اند. به همین دلیل لازم است هر چند وقت يكبار، اقدام به استعلام خلافی خودرو کنید.

یکی دیگر از دلایلی که ممکن است راننده‌ای اقدام به درخواست استعلام خلافی خودرو کند، فروش خودرو است. زمانی که قرار است مالکیت یک خودرو را انتقال دهید، موظف هستید كه خلافی آن را صفر کنید.

چگونه می‌توانیم خلافی خودرو را استعلام بگیریم؟

جهت استعلام خلافی خودرو، ۶ روش وجود دارد که در ادامه به شرح هر یک از آن‌ها می‌پردازیم:

۱- مراجعه به مراکز پلیس+۱۰

چنانچه جریمه خودرو شما کمتر از یک میلیون تومان است، می‌توانید برای استعلام خلافی خودرو به مراکز پلیس+۱۰ مراجعه کنید. این دفاتر، مراجع حضوری استعلام خلافی خودرو محسوب می‌شوند. در این مراکز از شما مبلغی به عنوان هزینه دریافت برگه جریمه‌ي رسیدگی حضوری اجراییات دریافت می‌شود.

چنانچه نسبت به هرکدام از موارد ثبت شده در برگه جریمه اعتراض دارید، می‌توانید در همین مراکز نسبت به ثبت آن اقدام کنید. بابت هر اعتراض نیز از شما مبلغی دریافت خواهد شد. چنانچه مبلغ جریمه شما بیش از یک میلیون تومان است، می‌بایست به مراکز راهنمایی و رانندگی مراجعه کنید.

مراکز پلیس +10

۲- استعلام با شماره پلاک

پلیس راهور ناجا، استعلام خلافی خودرو با استفاده از شماره پلاک را برای رانندگان فراهم کرده است. مالک خودرو می‌تواند با استفاده از تلفن، به اطلاعات مربوط به جریمه خودروی خود دسترسی داشته باشد.

برای استعلام خلافی خودرو کافیست با تلفن ثابت استان تهران، شماره ۸۸۲۸۸۸۸۸ را شماره‌گیری کنید. چنانچه به تلفن ثابت دسترسی ندارید، کافیست با تلفن همراه خود به پیش‌شماره این عدد کد ۰۲۱ را اضافه کنید تا با ارائه شماره پلاک خودرو خود، نسبت به جزییات جریمه خودرو اطلاعات کافی را به دست بیاورید، اما نمی‌توانید نسبت به پرداخت مبلغ جریمه اقدام خاصی انجام دهید. هنگامی که تماس شما با این تلفن گویا برقرار شد:

  • اگر می‌خواهید با ارائه پلاک خودرو استعلام خلافی خود را بگیرید، عدد ۱ را شماره‌گیری کنید.
  • اگر تصمیم دارید درمورد صدور گواهی‌نامه و کارت خودرو استعلام بگیرید، شماره ۲ را شماره‌گیری کنید.

۳- سایت راهور

یکی از بهترین روش‌های استعلام و پرداخت خلافی خودرو، مراجعه به سایت راهور است. برای استعلام جریمه باید شماره بارکد کارت خودروی خود را وارد کنید و دکمه جست‌وجو را بزنید تا لیست جریمه‌هایی که به نام خودروی شما ثبت شده را مشاهده کنید.

بعد از بررسی لیست جریمه‌ها می‌توانید از انتهای صفحه نسبت به پرداخت آنلاین آن‌ها اقدام کنید. فراموش نکنید که سایت راهور را حتما بدون استفاده از VPN باز کنید (سایت راهور برای IP هایی که بیرون از ایران هستند، مسدود است). بعد از پرداخت وجه، ۷۲ ساعت صبر کنید تا اطلاعات پرداختی شما در سامانه پلیس راهور ثبت و خلافی خودروی شما صفر شود. به همین دلیل اگر تصمیم دارید از خارج از ایران اقدام به دریافت استعلام و پرداخت خلافی خودروی خود کنید، حتما IP ایران را وارد کنید.

۴- اپلیکیشن‌های موبایل

یکی دیگر از روش‌های استعلام خلافی خودرو، استفاده از اپلیکیشن‌های تلفن همراه است.

مجموعه‌های زیادی اقدام به ارائه نرم‌افزارهای کاربردی برای استعلام جریمه خودرو کرده‌اند. این برنامه‌ها عموما قابل استفاده بر روی سیستم عامل‌های اندرویدی هستند و علاوه بر استعلام، امکان پرداخت جریمه را هم برای کاربر فراهم کرده‌اند. توجه داشته باشید که برای پرداخت نیازی به شناسه قبض و پرداخت ندارید.

لیست این نرم‌افزارها به شرح زیر هستند:

  • استعلام خلافی خودرو
  • استعلام میزان خلافی خودرو جدید
  • خلافی خودرو
  • خلافی خودرو پر سرعت
  • استعلام خلافی خودرو (پرداخت جریمه)
  • فرمون- استعلام خلافی خودرو هوشمند

۵- کد دستوری #۱۱۰*

پلیس راهور این امکان را برای رانندگان فراهم کرده که با شماره‌گیری کد دستوری #۱۱۰* خلافی خودروی خود را دریافت کنند. این کد دستوری امکانات دیگری هم در اختیار شما قرار می‌دهد که شامل موارد زير است:

  • اطلاع‌رسانی موارد ضروری
  • پرداخت هزینه خدمات راهنمایی و رانندگی
  • استعلام
  • کارت هوشمند
  • پیگیری مدارک ارسالی

۶- استعلام از طریق پیامک

با استفاده از شماره پیامک ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ می‌توانید نسبت به استعلام خلافی خودرو یا موتور اقدام کنید. کافیست شماره ۸ یا ۹ رقمی درج شده پشت کارت ماشین خود را به این شماره پیامک کنید. بعد از گذشت مدتی، لیست تخلف‌های شما برایتان پیامک می‌شود. این شماره صرفا برای دریافت استعلام است و نمی‌توانید با استفاده از آن جرایم خود را پرداخت کنید.

چنانچه نسبت به دریافت استعلام خلافی خودروی خود اقدام کرده‌اید اما تاریخ جرایم قدیمی است و نمونه‌های جدید را مشاهده نمی‌کنید، نگران نباشید. حتی ممکن است خلافی خود را پرداخت کرده باشید اما ببینید که همچنان در لیست استعلام‌های شما وجود دارند. ثبت جرایم در سامانه راهور با اندکی تاخیر انجام می‌پذیرد. معمولا تسویه جرایم به صورت آنی انجام می‌شود اما گاهی ممکن است بین ۷ تا ۱۰ روز کاری زمان ببرد تا از سامانه راهور حذف شوند.

کاهش خلافی خودرو

ممکن است با مشاهده لیست خلافی خودرو، تصور کنید که بسیاری از آن‌ها بی‌انصافی‌ست و شما مرتکب آن‌ها نشده‎‌اید. می‌توانید نسبت به جریمه‌هایی که برای شما درنظر گرفته شده اعتراض خلافی خودرو ثبت کنید. اعتراض به قبض جریمه و خلافی خودرو می‌تواند در سه دسته‌بندی مختلف قرار بگیرد.

اول از همه می‌توانید به مراکز اجرایی منطقه محل سکونت خود مراجعه و موضوع را مطرح کنید. بسیاری از این موارد بلافاصله رسیدگی و حل می‌شوند. مورد بعدی مربوط به زمانی است که شما هنگام ثبت جریمه در محل حضور نداشته‌اید یا توانایی پرداخت مبلغ جریمه را ندارید. در این حالت می‌توانید به دفاتر پلیس+۱۰ مراجعه و نسبت به جریمه‌ي ثبت شده اعتراض کنید. فراموش نکنید که برای مراجعه به پلیس+۱۰ فقط ۲۴ ساعت فرصت دارید و بعد از گذشت این زمان، شما اجازه اعتراض ندارید.

مورد سوم اعتراض خلافی خودرو، مربوط به زمانی است که جریمه شما بیشتر از یک میلیون تومان است. می‌توانید به واحدهای رسیدگی به تخلفات مراجعه و نسبت به جریمه ثبت شده اعتراض خود را اعلام کنید. قاضی مستقر در این واحد، به اعتراض راننده و مالک خودرو رسیدگی می‌کند و نسبت به آن، اقدامات لازم را انجام می‌دهد و چنانچه صلاح ببیند، نسبت به کاهش مبلغ جریمه اقدام می‌کند.

مدارک لازم برای ثبت اعتراض خلافی خودرو:

  1. کارت شناسایی مالک خودرو
  2. اصل سند مالکیت
  3. اصل کارت شناسایی راننده خودرو

مراکز ثبت اعتراض نسبت به خلافی خودرو در تهران:

برای ثبت اعتراض به خلافی خودرو در تهران مي‌توانيد به واحدهای زیر مراجعه کنید:

  1. منطقه یک:  چهارراه لشکرک، بلوار اوشان، جنب بیمارستان ۵۰۵ ارتش
  2. ناحیه ۱۰: نواب، نبش محبوب مجاز
  3. منطقه ۱۲: خیابان شوش، نرسیده به میدان شوش، پشت بوستان بهاران، جنب کلانتری ۱۱۲
  4. ناحیه ۱۴: شهید محلاتی، نبرد شمالی، بعد از پاسدار گمنام، ابتدای خیابان قیام، انتهای شهید ابراهیم بیدی
  5. منطقه ۱۶: میدان بهمن، اول تندگویان
  6. ناحیه ۲۰: شهرری، خیابان ۲۴ متری رازی، انتهای کریمی شیرازی، بعد از فروشگاه رفاه شهرداری منطقه ۵
  7. منطقه ۲۱: تهرانسر، انتهای بلوار یاس، بعد از مسجد جامع، نرسیده به کمربندی آزادگان

چگونه خلافی خودرو را صفر کنیم؟

این اصطلاح زمانی استفاده می‌شود که شما تصمیم بگیرید همه‌ی هزینه‌ی خلافی خودرو را یکجا پرداخت کنید. البته فراموش نکنید که می‌توانید مبلغ جریمه را برای پرداخت، قسط‌بندی هم بکنید. کافیست به سایت راهور مراجعه و درخواست تقسیط خلافی خودروی خود را ثبت کنید. باتوجه به شیوع کرونا، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا اعلام کرد: چنانچه رانندگان تا پایان دی ماه ۱۴۰۰ اقدام به پرداخت جریمه‌ خودرو کنند، مبلغ تخصیص داده شده با تخفیف اعلام می‌شود.

خلاصه مقاله خلافی خودرو را در قالب پادکست به گوش بسپارید

اگر به اینچنین مقالات در مورد خودرو و مقالات فنی خودرو علاقه مند هستید، به صفحه مقالات ما مراجعه کنید .

۴.۲/۵ - (۲۷ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

شهروز شمس الهدائی

Mechanical Engineer at IUST/ SEO Manager/ Site leader/

نوشته های مشابه

‫۳ نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo