مقالات خودرویی

با پلوس خودرو و علائم خرابی آن بیشتر آشنا شوید!

انتقال نیروی تولید شده در موتور خودرو ها، نیازمند وجود سیستم انتقال قدرت در ساختار خودرو است. سیستم های انتقال قدرت خودرو ها از بخش ها و اجزای مختلفی تشکیل شده است و هماهنگی و عملکرد صحیح و همزمان آنها با سیستم تعلیق خودرو موجب حرکت نرم و سواری لذت بخش خواهد بود.

پلوس خودرو چیست

پلوس خودرو چیست و چه وظیفه­ ای دارد؟

پلوس (به انگلیسی  Driving shaft) از مهم­ترین اجزای تشکیل دهنده­ ی جلوبندی خودرو است که نیرو را به چرخ‌ ها انتقال می ‌دهد. موتور خودرو نیروی پیشران را تولید می­ کند، دیفرانسیل، نیروی موتور را بین چرخ‌ ها تقسیم می ‌کند؛ میله ‌ای از داخل دیفرانسیل به دو چرخ متصل است که به آن پلوس می‌ گویند و این میله وظیفه دارد تا نیرو را از جعبه دنده (Gearbox) بگیرد و به چرخ‌ها بفرستند و سبب موجب حرکت آن­ ها شود.

عملکرد پلوس در خودرو های قدیمی و مدرن تفاوت دارد. پلوس در خودرو های قدیمی انتقال نیرو را با ساچمه‌ ها انجام می‌ داد در حالی که انتقال نیرو در خودرو های جدید با استفاده از یک سه شاخه انجام می ‌شود. این سه شاخه در خودرو های جدید در درون پلوس قرار دارد.

با توجه به اینکه جعبه دنده در جلو یا عقب خودرو قرار گرفته باشد نوع پلوس استفاده شده نیز متفاوت است. پلوس خودرو های جدید نیرو را با ضریب بالاتری به چرخ ‌ها هدایت می‌ کند؛ بر همین اساس هنگام استفاده از دو چرخ نیرو به همان چرخ ‌ها منتقل می ‌شود و در هنگام استفاده از چهار چرخ (در خودروهای دو دیفرانسیل) مصرف سوخت بالا می‌ رود و اصطلاک نیز بیشتر می‌ شود .

پلوس چیست

پلوس از چه قسمت ­های مختلفی تشکیل شده است ؟

  • قسمت ابتدایی پلوس:

به جعبه دنده یا دیفرانسیل خودرو متصل می ­شود تا نیروی محرکه­ ی لازم را از آن دریافت کند.

  • طریق میله پلوس:

نیروی لازم برای حرکت خودرو را به قسمت انتهایی پلوس منتقل می­ کند.

  • قسمت انتهایی پلوس:

به چرخ­ ها وصل شده است و به­ وسیله ­ی نیروی منتقل شده به آن، خودرو را به حرکت در می­ آورد.

  • گردگیر پلوس:

قطعه ای پلاستیکی، منعطف و قیف­ مانند است که در انتهای پلوس قرار دارد و برای محافظت از مفصل ­ها در برابر موادی همچون شن، ماسه، مایعات و دیگر موادی که موجب آسیب به مفصل می ­شوند، به کار می ­رود.

همیشه در هنگام سرویس­ های دوره­ ای خودرو، گردگیرها را بررسی کنید؛ تا در صورت وجود پارگی یا نشت گریس از آن­ ها، با تعویض آن ­ها، از خرابی سر پلوس جلوگیری کنید!

همچنین اگر شما کاربر های گرامی به بحث مبدل گشتاور علاقه مند هستید حتما از مقاله آن دیدن فرمایید .

گردگیر پلوس چیست

پلوس­ خلاص­ کن چیست و چه کاربردی دارد؟

در خودروهای دو دیفرانسیل همیشه احتیاج به انتقال نیرو به چهار چرخ نداریم و در مواقع لزوم می توانیم با درگیر کردن دنده، کمک چرخ های جلو را نیز درگیر کنیم. بنابراین در حالتی که خودرو در وضعیت چهار چرخ نیست، نیرو فقط به چرخ های عقب منتقل می­ شود، ولی در اثر گردش چرخ های جلو، پلوس به آنها نیز متصل می ­شود. که این خود باعث استهلاک بی ­مورد و مصرف سوخت زیادتر و کاهش سرعت خودرو می­ گردد.

در این زمان است که پلوس خلاص کن به کمک می ­آید و این مسئله را حل می­ کند. این وسیله بر روی مرکز چرخ­ های جلو و درواقع انتهای پلوس­ های جلو وصل می ­شود و بر روی آن اهرمی قرار دارد که دارای دو وضعیت آزاد (Free) و درگیر (Lock) است. وقتی که نیازی به استفاده از دنده کمکی نیست -یعنی درواقع احتیاجی به انتقال نیرو به چرخ های جلو نداریم- این اهرم باید در حالت آزاد یا Free باشد و در غیر این صورت، یعنی وقتی بخواهیم نیرو را به هر چهار چرخ منتقل کنیم، این اهرم را در حالت قفل یا Lock قرار می­ دهیم.

در برخی از خودروها پلوس­ خلاص­ کن به صورت اتوماتیک است و زمانی که دنده کمکی فعال شود پلوس به صورت خودکار قفل می‌ شود و پس از غیر فعال شدن آن، پلوس‌ها به صورت خودکار آزاد می‌ شوند. خودرویی مانند لندکروز چنین سیستمی دارد و پلوس ­خلاص­ کن آن به صورت اتوماتیک کار می‌ کند.

به یاد داشته باشید وقتی پلوس ­خلاص­ کن قفل باشد و با باز کردن آن پلوس آزاد نشود، باید خودرو را کمی به عقب و جلو حرکت دهید تا باز شود و نباید به آن ضریه وارد کرد.

پلوس خلاص کن

از آنجایی که پلوس جزیی از قطعات مصرفی خودرو محسوب می شود نحوه رانندگی و استفاده از خودرو می تواند مستقیماً بر عمر آن تاثیر داشته باشد.

رانندگی با پلوس‌های معیوب خطرات زیادی دارد و علاوه بر اینکه می‌تواند سبب تصادف و چپ کردن خودرو شود به دیفرانسیل و گیربکس خودرو نیز آسیب جدی وارد می ‌کند. وقتی پولوس آسیب جدی ببیند امکان دنده عوض کردن وجود ندارد و با چرخاندن فرمان، چرخ نمی‌ چرخد؛ در واقع فقط فرمان می‌ چرخد و تاثیری روی چرخ ها نمی‌ گذارد.

پیشنهاد می شود برای آگاهی بیشتر در مورد قیمت آنلاین خودرو به صفحه قیمت خودرو مراجعه نمایید.

همچنین اگر قصد مراجعه به مراکز تعویض پلاک دارید ، آن ها را در رینگ اسپورت پیدا کنید.

علائم خرابی پلوس :

یکی از اولین نشانه­ های خرابی پلوس را می­ توانید با چرخاندن کامل چرخ­ ها به یک سمت و شنیدن صدای اضافی بررسی کنید. در صورتی که این کار را انجام دادید و از هر کدام از طرفین صدایی شبیه تق تق شنیدید، بهتر است پلوس همان سمت را مورد بررسی قرار دهید. در واقع خرابی پلوس در ابتدا با گیرکردن فرمان در هنگامی که آن را تماماً به چپ یا راست پیچیده اید نمایان می گردد.

لرزش­های شدید خودرو نیز می تواند ناشی از خرابی پلوس باشد. شایع ترین نشانه­ی آن، تکان شدید دسته­ی دنده به سمت جلو و عقب است. این تکان، مخصوصاً در هنگام گاز دادن در بزرگراه و سربالایی ها با دنده­ی بالا خود را نشان می­ دهد.

  • استفاده از دنده­ های نابجا بدون در نظر گرفتن سرعت و دور موتور
  • چک نکردن اتصالات سرپلوس
  • بکسل کردن خودرو های سنگین­ تر و حمل بار سنگین
  • رها کردن یکباره کلاچ و ضربه ناگهانی به چرخ­ های خودرو
  • معیوب و یا پاره­ بودن گردگیر پولوس
  • ترمز زدن های پیاپی و استفاده ناصحیح از ترمز دستی 

اگر پلوس خودرو آسیب دید بهتر است به یک تعمیرکار مراجعه کنید تا تعویض آن را انجام دهد؛ چنانچه تعمیر آن به درستی انجام نگیرد ممکن است سبب ایجاد مشکلات دیگر در سیستم خودرو شود.

همانطور که گفته شد پلوس یکی از اجزای مهم سیستم جلوبندی است و بدون آن امکان حرکت خودرو وجود ندارد. پس اگر صداهای غیرعادی از خودرو شنیدید، نسبت به آن حساس باشید!

۴.۹/۵ - (۷ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

محمدمهدی چراغی

Bachelor student of Mechanical Engineering at IUST

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo