مقالات خودرویی

سیستم جرقه زنی خودرو + ۷ تا از اجزای سیستم جرقه زنی خودرو

ممکن است استارت زدن خودرو کاری بسیار ساده به نظر برسد ، اما در واقع یک سری رویداد بسیار پیچیده است که برای به حرکت درآوردن پیستون ها اتفاق می افتد و همه چیز از جمله حرکت خودرو، با حرکت پیستون ها و احتراق در سیلندرها شروع می شود.

هدف سیستم جرقه زنی خودرو، تولید ولتاژی بسیار زیادتر از ۱۲ ولت باتری خودرو (چیزی در حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار ولت) و ارسال آن در زمان و ترتیب معین به هر شمع به منظور ایجاد جرقه در سیلندرهای موتور است.

سیستم جرقه زنی خودرو

اجزای سیستم جرقه زنی خودرو

کلید جرقه زنی (استارت): جریان بین باتری و سیستم اشتعال را کنترل می کند.

باتری (Battery): در هنگام خاموش بودن موتور خودرو، منبع تولید برق است.

شمع (Sparkplug): در بخش بالای سیلندر قرار دارد و الکترود آن در داخل سیلندر که فرآیند احتراق در آن انجام می شود، قرار می گیرد. در هنگام رخ دادن تراکم در سیلندر، شمع جرقه زده و مخلوط سوخت و هوا محترق می شود.

سیم پیچ یا کویل (Coil): این سیم پیچ از یک پوشش فلزی شامل دو مجموعه سیم پیچ عایق بندی شده روی یک هسته مرکزی آهنی تشکیل شده است. برق ۱۲ ولت را از باتری می گیرد و ولتاژ مثبتی در حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار ولت تولید می کند و آن را به شمع می رساند.

سیم پیچ یا کویل

سیم یا وایر (Wire): همان طور که از اسمش پیداست؛ وایرها، سیم های ضخیم روکش داری با مقاومت بالا هستند که وظیفه ی آن ها انتقال ولتاژ بالای تولید شده در کویل، به شمع ها و قطعات واسطه ی میان آن دو است.

جهت پیدا کردن آدرس مراکز تعویض پلاک خودرو کلیک کنید.

سیم وایر

واحد کامپیوتری کنترل موتور در خودروهای انژکتوری (ECU): در سال های اخیر و با رشد و توسعه صنعت خودروسازی، برای دلایل مختلفی از جمله افزایش کارایی موتور، کاهش مصرف سوخت، کنترل آلایندگی و آلودگی هوا و غیره، لازم بود تا کامپیوتری برای خودرو ساخته شود و موارد ذکر شده را سریع محاسبه کند. این کامپیوتر Engine Control Unit  یا واحد کنترل موتور است که به اختصار ECU نامیده می شود. تصمیم گیری برای زمان جرقه زدن شمع، مقدار سوخت ورودی، کنترل دریچه هوا و سایر امور مشابه بر عهده این قطعه است تا عملکرد مطلوب موتور تضمین شود.

واحد کامپیوتری کنترل موتور در خودروهای انژکتوری

دِلکو در خودروهای کاربراتوری: این قطعه که امروزه فقط در خودروهای کاربراتوری کاربرد دارد، در سال ۱۹۱۰  تحت عنوان توزیع کننده (Distributor) ساخته شد اما چون اولین نوع این وسیله توسط شرکت Dayton Eng. Lab. Co. تولید شد به اختصار DELCO نامیده می شود. این وسیله مانند ECU است در موتورهای احتراق داخلی، جریان ولتاژ بالا را از کویل به شمع ها هدایت می‌کند تا به این صورت فرآیند احتراق را کنترل کند.

دِلکو در خودروهای-کاربراتوری

پس از آشنایی با اجزای سیستم جرقه زنی خودرو اگر علاقمند به تقویت خودروی خود هستید مطالعه مقاله تیونینگ سیستم برق خودرو را به شما پیشنهاد میکنیم.

نحوه کار سیستم جرقه زنی خودرو به زبان ساده!

سوئیچ جرقه زنی هنگام روشن شدن کلید جرقه، کوئل را به باتری متصل می کند. جریان برق از باتری، با ولتاژی به مقدار ۱۲ ولت وارد کویل (Coil) می شود. سیم پیچ جرقه زنی یک ترانسفورماتور است که ولتاژ پایین باتری را به یک ولتاژ بسیار بالا می رساند

این ولتاژ معمولا در حدود ۲۵۰۰۰ ولت است. در برخی از سیستم های الکترونیکی ممکن است تا ۴۷۰۰۰ ولت یا حتی بالاتر هم برسد. ولتاژ بالا باعث ایجاد جرقه هایی می شود که در شکاف های شمع ها جهش دارند.

توزیع کننده جرقه زنی دو کار انجام می دهد: اول: مجموعه ای از نقاط تماس آن به عنوان یک کلید سریع عمل می کند که یک ولتاژ بالا ایجاد می کند؛

دوم: موج ولتاژ را به ترتیب صحیح و مناسب توزیع می کند. شمع دارای دو الکترود است که به صورت شکاف در می آیند و جرقه از روی آنها می جهد تا مخلوط سوخت و هوا را مشتعل کند.

جریان برق از باتری، هنگامی که موتور خودرو خاموش است یا از دینام، برای وقتی که موتور خودرو روشن است، با ولتاژی به مقدار ۱۲ ولت وارد کوئل (Coil) می شود. همان طور که اشاره شد، وظیفه ی کوئل این است که این ولتاژ را تا مقدار حدود ۲۵۰۰۰ ولت افزایش دهد؛ تا مقدار آن برای ایجاد جرقه، کافی باشد.

در خودروهای کاربراتوری، برق بعد از کویل وارد دِلکو می‌شود. دلکو کار تقسیم برق به شمع ها و همچنین زمان بندی ایجاد جرقه در شمع ها را برعهده دارد. در اتومبیل‌های انژکتوری این کار توسط کامپیوتر خودرو (ECU) انجام می‌شود. بعد هم برق از طریق وایرها به شمعها می رسد و جرقه زده می شود تا عمل احتراق در موتور انجام شود.

تایمینگ، تنظیم زمانی سیستم جرقه زنی خودرو

هدف از مشتعل کردن مخلوط گاز و سوخت در محفظه احتراق خودرو، دریافت بیشترین کار ممکن یا همان بالاترین راندمان است. به همین دلیل سیستم جرقه زنی خودرو باید با سایر اجزای موتور هماهنگی کامل داشته باشد؛ در صورت هماهنگ نبودن سیستم جرقه، مشکلاتی از قبیل افزایش آلایندگی، اتلاف سوخت و از همه مهم تر کاهش توان یا قدرت موتور خودرو به وجود می آید.

تنظیم زمان جرقه زنی خودرو، یک عامل مهم در دستیابی به بهترین عملکرد یک موتور است.

علائم و دلایل خرابی این سیستم!

در صورت خرابی سوئیچ احتراق راهی برای راه اندازی وسیله نقلیه شما وجود ندارد. چند نشانه وجود دارد که می توانید به آنها توجه کنید که ممکن است نشان دهنده خرابی سیستم باشد.

از شایع ترین نشانه های خرابی می توان به:

  • موتور تک کار می کند یا ریپ می زند.
  • خودرو در هنگام استارت زدن، شدیدا می لرزد.
  • صدای “پت پت” از اگزوز به گوش می رسد.

دلایل خرابی در سیستم جرقه زنی موتور:

  • کارکرد بالای موتور و استهلاک طبیعی قطعات برقی و جرقه زنی.
  • نامرغوب بودن قطعات
  • آب خوردن قطعات در حین موتورشویی.

در انتها برای آشنایی با تیونینگ خودروی خود کلیک کنید.

سوالات متداول

وظیفه ی سیم پیچ یا کویل (Coil) در سیستم جرقه زنی خودرو را بیان کن

برق ۱۲ ولت را از باتری می گیرد و ولتاژ مثبتی در حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار ولت تولید می کند و آن را به شمع می رساند.

در صورت تنظیم نبودن سیستم جرقه زنی خودرو چه مشکلاتی به وجود می آید؟

مشکلاتی از قبیل افزایش آلایندگی، اتلاف سوخت و از همه مهم تر کاهش توان یا قدرت موتور خودرو

وظایف توزیع کننده جرقه زنی در سیستم جرقه زنی خودرو را بیان کنید.

دو وظیفه دارد:
اول: مجموعه ای از نقاط تماس آن به عنوان یک کلید سریع عمل می کند که یک ولتاژ بالا ایجاد می کند؛
دوم: موج ولتاژ را به ترتیب صحیح و مناسب توزیع می کند.

۴.۳/۵ - (۹ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

محمدمهدی چراغی

Bachelor student of Mechanical Engineering at IUST

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo