مقالات خودرویی

آشنایی با نحوه طراحی بدنه خودرو

نکات برگزیده مطلب
  • استفاده از اصول اولیه طراحی
  • طراحی بر روی کاغذ
  • مدلسازی با استفاده از نرم افزار
  • مدلسازی با استفاده از خاک رس

خودرو نه تنها یک وسیله مهم در حمل و نقل می باشد بلکه مظهر زیبایی یک طراحی فوق العاده نیز می باشد. اگر شما نیز متوجه زیبایی خودروها می شوید، آشنایی با چگونگی طراحی بدنه خودرو می تواند برای شما جذاب باشد. در هر صورت چه طراحی با دست و چه طراحی با کامپیوتر که شما در آن تسلط دارید میتواند

برای طراحی خودرو به کار بیاید. البته طراحی خودرو یک کار تخصصی است و ممکن است برای تسلط بر آن تا ۵ سال نیز از شما وقت بگیرد. همچنین طراحی بدنه خورو باید با توجه به مشخصات خودرو و تجهیزات به کار رفته در آن انجام شود. در این مقاله سه روش طراحی بدنه خودرو از ساده تا پیشرفته و امروزی به صورت اجمالی بررسی میگردد.

قبل از شروع مقاله اگر میخواهید از اخبار و قیمت خودرو ها در هر لحظه مطلع شوید، می توانید به صفحات اخبار خودرو و قیمت آنلاین خودرو مراجعه نمایید.

استفاده از اصول اولیه طراحی

    در ابتدا باید طرح کلی بدنه خودرو مشخص گردد. شکل کلی بدنه خودرو با استفاده از خطوط مستقیم ترسیم میگردد. سپس بلوک های مکعبی ترسیم شده را به چند بلوک تقسیم بندی می کنند که معمولا یک بلوک در بالا و دو یا سه بلوک در پایین میباشند (شکل۱). در ادامه نیز بلوک ها با توجه به نوع ماشین جا به جا شده و یا تغییر شکل می دهند.

به عنوان نمونه در طراحی خودرو اسپرت بلوک بالایی کوتاه تر و نزدیک به محور عقب میباشد. در ادامه طراحی به دلیل آیرودینامیک بودن خودرو باید کلیه سطوح به شکل منحنی بشوند. به دلیل وجود جریان هوا از جلو به عقب خودرو، در اغلب خودروها جهت منحنی سطوح مانند هم و متناسب با جهت جریان هوا می باشد.

استفاده از اصول اولیه طراحی
انواع آیرودینامیک خودرو

    در طراحی باید به این نکته نیز توجه نمود که قسمتی از بدنه که زیر شیشه های بغل خودرو وجود دارد و به اصطلاح به آن شانه خودرو گفته می شود، باید با شیب ملایمی رو به بالا باشد (ارتفاع آن در عقب خودرو بیشتر از جلو خودرو باشد) و در عین حال در طول خودرو لازم است که افقی باشد .

نکته دیگر چرخ های خودرو می باشد که باید در همه نوع خودرویی به جز خودروهای مسابقه ای هم اندازه باشند. عرض هر چهار تایر خودروهای معمولی حدود ۶۰ سانتی متر است. دو چرخ جلو نیز باید فضای کافی برای پیچیدن داشته باشند. در خودروهای مسابقه ای تایرهای عقب پهن تر از تایرهای جلو می باشند.

طراحی شانه خودرو

    هنگام طراحی علاوه بر دقت به همه جزییات مانند محل قرار گیری موتور و سایر اجزای خودرو، سرنشینان و غیره، به قوانین و الزامات ایمنی نیز باید توجه ویژه ای نمود. حال این قوانین ممکن است توسط دولت وضع شده باشد و یا حتی شرکت سازنده خودرو. مواد سازنده بدنه خودرو نیز اهمیت بالایی دارد و در طراحی باید مورد توجه قرار گیرد. اخیرا از آلیاژهایی در خودروها استفاده می کنند که نسبت استحکام به وزن بالاتری داشته باشند.

طراحی بر روی کاغذ

    طراحان برای به دست آوردن طرحی که به آن علاقه دارند روی سطوحی مانند وایت برد طراحی اولیه را انجام می دهند تا با کم و زیاد کردن قسمت های مختلف خودرو به طرح ایده آل خود در بدنه خودرو برسند. البته این کار معمولا گروهی انجام می شود تا با طوفان فکری قسمت ها مختلف خودرو طراحی اولیه گردد. بر اساس طرحی که حاصل می شود، یک نمای کلی از آن با استفاده از خطوط خمیده مانند شکل۳ البته با در نظر گرفتن جزئیات بیشتر روی کاغذ ترسیم می گردد.

    پس از اینکه اسکچی از طرح کلی به دست آمد، نوبت به توجه به دیگر جنبه های خودرو و جزئیات قسمت های مختلف بدنه خودرو می رسد. در این مرحله ممکن است به ایراداتی و یا ناهماهنگی هایی از طرح اسکچ ترسیم شده پی برده شود. در این مواقع لازم است که به مراحل قبل برگشته و ایرادات رفع شوند و به نوعی این فرآیند طراحی ممکن است چندین بار تکرار شود تا به طرح مطلوب برسد.

در ادامه نیز باید طرح به دست آمده از خودرو از همه زوایا مانند جلو، بغل یا عقب ترسیم گردد (شکل۴) به نحوی که وقتی فردی این تصاویر را می بیند بتواند یک خودرو کامل در ذهن خود تجسم کند. این روش هایی که بیان شدند امروزه کمتر مورد استفاده قرار گرفته می شوند و از روش های پیشرفته تر و کاربردی تری استفاده می شود که در بخش بعد به آن ها می پردازیم.

نماهای مختلف از اسکچ خودرو

مدلسازی با استفاده از نرم افزار و خاک رس

    برخی از طراحان قبل از تهیه مدل سه بعدی، یک مدل دو بعدی از طرحی که قرار است روی بدنه خودرو ساخته شود در نرم افزارهای اسکچ ترسیم می کنند تا یک دید کلی نسبت به خودرو به دست بیاورند. برای طراحی دو بعدی به نرم افزار خاصی نیاز نیست و با همین نرم افزارهای معمولی قابل انجام است.

در ادامه با استفاده از نرم افزارهای طراحی سه بعدی خودرو، با دقت تمام یک طرح با جزئیات کامل و ابعاد واقعی ایجاد می گردد (شکل۵). همچنین در این گونه نرم افزارها میتوان اصلاحات و تغییرات لازم را در صورت نیاز ایجاد نمود. از جمله این نرم افزارها میتوان به Alias، Ds Max3 و Blender اشاره نمود.

مدلسازی سه بعدی در نرم افزار

    در صورت  دسترسی به پرینتر سه بعدی بهتر است که یک نمونه در مقیاس کوچکتر تهیه نمود (شکل۶). با این کار یک نمونه فیزیکی قابل لمس از تیونینگ شده بدنه خودرو در دسترس خواهد بود و حتی برای مشورت میتوان آن را به دیگر طراحان ارائه نمود. امروزه در بسیاری از شرکت های خودرو سازی دنیا برای طراحی خودرو از یک مدل با خاک رس (شکل۷) استفاده می شود.

با ابزارهای خاصی (مانند چاقو) به راحتی می توان تغییراتی در نمونه با خاک رس ایجاد نمود. همچنین به دلیل هم سایز بودن با نمونه واقعی دید خاصی طراح نسبت به خودرو طراحی شده پیدا می کند. علاوه بر خاک رس از مواد دیگری مانند فوم نیز میتوان استفاده نمود که البته خاک رس به نظر گزینه بهتری می رسد.

مدلسازی خودرو با خاک رس

سوالات متداول

در ادامه سوالاتی که امکان دارد برای شما در رابطه با موضوع آشنایی با نحوه طراحی بدنه خودرو بوجود بیاید آماده کرده‌ایم:

دلیل خمیده بودن سطوح بدنه خودرو؟

در ادامه طراحی به دلیل آیرودینامیک بودن خودرو باید کلیه سطوح به شکل منحنی بشوند. به دلیل وجود جریان هوا از جلو به عقب خودرو، در اغلب خودروها جهت منحنی سطوح مانند هم و متناسب با جهت جریان هوا می باشد.

در چه نوع خودروهایی همه تایرها هم اندازه نیستند؟

خودروهای مسابقه ای که تایرهای عقب پهن تر هستند.

دلیل استفاده از خاک رس در طراحی بدنه خودرو؟

با ابزارهای خاصی (مانند چاقو) به راحتی می توان تغییراتی در نمونه با خاک رس ایجاد نمود. همچنین به دلیل هم سایز بودن با نمونه واقعی دید خاصی طراح نسبت به خودرو طراحی شده پیدا می کند. علاوه بر خاک رس از مواد دیگری مانند فوم نیز میتوان استفاده نمود که البته خاک رس به نظر گزینه بهتری می رسد.

۴.۵/۵ - (۱۵ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo