مقالات خودروییمقالات موتوراسپرتموتوراسپرت

سکوی سرعت آشنایی با کلاس های مسابقات اتومبیلرانی (بخش دوم)

در بخش قبل از سری مقالات “سکوی سرعت” به معرفی کلاس های مطرح و مشهور از مسابقات اتومبیلرانی ( کارتینگ ، فرمول و IndyCar ) پرداختیم . در این بخش نیز با تعدادی ازجذاب ترین کلاس های مسابقات موتوراسپرت آشنا خواهیم شد که از لحاظ ساختار مسابقه با سایر مسابقات اتومبیلرانی به طور چشمگیری متفاوت هستند، این تفاوت ها باعث شده تا طرفداران زیادی با سلیقه های مخصوص به خود از اقصی نقاط جهان جذب دنیای اتومبیلرانی  بشوند.

مسابقات قهرمانی استقامت جهان یا WEC

(World Endurance Championship)

   وقتی به موتوراسپرت فکر می کنیم اولین کلمه ای که به ذهن می آید، “سرعت” است اما در WEC اوضاع به طوردیگری رقم می خورد. سبک مسابقات استقامت به گونه ای است که در آن رقابت نه برای ثبت زمان کمتر  بلکه بر سر طی مسافت بیشتر در پیست است.مسابقات استقامتی در تاریخ اتومبیلرانی سابقه ای دیرینه دارند اما WEC با شکل و قالب امروزی ازسال ۲۰۱۲ آغاز شده که اولین سری مسابقات استقامتی پس از مسابقات قهرمانی ماشین های اسپرت جهان (که آخرین دوره آن در سال ۱۹۹۲ برگزار شد) می باشد.

معمولا هر سال ۹ مسابقه در این گروه برگزار می شود که می توانند ۴،۶ یا ۸ ساعته باشند ولی شاخص ترین و معروف ترین مسابقه در گروهWEC   مسابقه ی ۲۴ ساعته ی لمانز (۲۴ Hours of Le Mans )است.به گفته ی FIA،WEC میراث دار تاریخ ۹۷ ساله مسابقه ۲۴ ساعته لمانز است و هرساله ماهیت(“روح لمانز” ) را برای طرفداران موتوراسپرت در سراسر جهان زنده نگه می دارد.

مسابقات WEC در ۴ کلاس برگزار می شود:

کلاس های prototype که عبارتند از LMP1 , LMP2 و کلاس GT  که خود آن ها نیز به دو دسته کلاس رانندگان اماتور LMGTE Am  و حرفه ای LMGTE pro  تقسیم می گردد . علی رغم آنکه مسابقه همه کلاس ها بطور همزمان برگزار میشود، طبقه بندی رانندگان و سازندگان در کلاس های مختلف به طور کاملا جداگانه انجام می شود زیرا ماشین ها در هر کلاس ازلحاظ سگمنت طراحی و مشخصات فنی با یکدیگر تفاوت چشمگیری دارند . (البته یک قهرمانی نیز در مجموع برای تیم های شرکت کننده درنظرگرفته شده می شود) خودروهای LMP1 در بالاترین سطح قرار می گیرند که هیچگونه محدودیتی در موتور نداشته و مجاز به استفاده از تکنولوژی های هیبریدی نیز هستند.

از شاخص ترین ماشین های گروه LMP1   می توان Porsche 919 Hybrid را نام برد که دارای موتوری ۲ لیتری ، V4  توربوشارژ است که قادر است حداکثر توانی در حدود ۵۰۰ اسب بخار تولید کند ، علاوه بر آن موتور الکتریکی که در اکسل جلو قرار دارد با سیستم ریکاوری انرژی جنبشی یا KERS می تواند در حدود ۴۰۰ اسب بخار  دیگر نیز به آن بیفزاید که در مجموع این خودرو  قدرتی در حدود ۹۰۰ اسب بخار را در اختیار راننده قرار می دهد.

Porsche 919 Hybrid در سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ در WEC حضورداشت و در ۳۳  مسابقه شرکت کرد که توانست در ۱۷ تا از آن ها مقام اول را نصیب خود کند، اما بعد از سال ۲۰۱۷ به دلیل سرمایه گذاری پورشه روی Formula E  توسعه ی این خودرو متوقف شد. خودرو های گروه LMP2 نیز متعلق به تیم های مستقل در کلاس prototype است که بودجه ی کمتری نسبت به LMP1  را در اختیار دارند ، اما در کلاس های GT  یا   Grand Tourin خودروهایی تماما اسپرت – و نه مسابقه ای –  رقابت می کنند که از لحاظ قدرت موتور و سرعت در برابر خودروهای LMP1  و LMP2 حرفی برای گفتن ندارند اما گاهی برتری آنها در استقامت و پایداری منجر به برد در بخش قهرمانی کلی می شود. از خودرو های شاخص GT   می توان  بهFord GT ، Porsche 911 RSR  و Ferrari 458 Italia GT2 اشاره کرد.

porsche 919 hybrid
  • مسابقات رالی

 رالی کلاسی  از مسابقات موتور اسپرت است که به حای آنکه در پیست های معمول برگزار شود ، در جاده های مخصوص یا بزرگراه هایی که ظرفیت این گونه مسابقات را دارا باشند ، انجام می گیرند . در مسابقات رالی، پیمودن مسیر مسابقه همانند سایر مسابقاتی که بررسی کردیم مبتنی بر دور زدن در پیست نیست و رانندگان از جایی به جای دیگر جابجا می شوند.

از ویژگی های جذاب و خاص رالی آن است که می تواند در هر مسیری چون آسفالت ، برف ، یخ ، جنگل ، مسیرهای سنگلاخ و … برگزار شود ، به همین دلیل است که در رالی مسیریابی نقش بسیار مهمی ایفا می کند، وظیفه ی مسیریابی به عهده ی مسیریاب است که عموما به عنوان کمک راننده شناخته می‌شود.


در گذشته رالی ورزشی حرفه ای محسوب نمی شد و رانندگان این سری مسابقات نیز رانندگانی آماتور بودند که حقوقی بسیار ناچیز دریافت می کردند یا این که اصلا حقوقی از تیم هایی که برای آن ها در مسابقات شرکت می کردند، نمی گرفتند، ولی با گذشت زمان رالی به یکی از مهم ترین شاخه های موتور اسپرت تبدیل شد و رانندگانی افسانه ای مانند اریک کارلسن در آن ظهور کردند.

در حال حاضر بالاترین سطح مسابقات رالی تحت عنوان WRC یا World Rally Championship زیر نظر FIA برگزار می شود که سالانه ۱۴ رویداد رالی را در سراسر جهان برپا می کند و درنهایت با معرفی بهترین راننده ، کمک راننده و تیم شرکت کننده(کمپانی سازنده ی خودرو های شرکت کننده) به پایان می رسد.

ماشین های رالی مورد استفاده در این رقابت ها ماشین هایی با موتور ۴ سیلندر و ۱.۶ لیتری هستند که از تکنولوژیهای توربوشارژ و آنتی لگ استفاده می کنند و صفر تا صدی کمتر از ۳ ثانیه دارند. قدرت تولید پیشرانه پس از گذشت از گیربکس دستی پیوسته یا  sequential( این نوع گیربکس خطای  دنده دادن  اشتباه توسط راننده را به صفر می رساند) به چرخ ها تسلیم میشود . تیم هایی مانند سیتروئن و فورد  رکورددار بیشترین قهرمانی در این رقابت ها هستند و در گذشته ماشین هایی مانند Audi Quattro ،Fiat 131 Abarth  و Lancia Stratos HF در رالی حرف اول را می زدند.

 در سال های اخیر اما ماشین های Ford Fiesta WRC ،  Citroen C4 WRC و Volkswagen Polo R WRC  پر افتخار ترین خودرو های مسابقات قهرمانی رالی جهان محسوب می شوند.

  • مسابقات درگ

درگ بر خلاف سایر کلاس های موتور اسپرت که به صورت تیمی و با شرکت تعداد زیادی راننده و ماشین برگزار می شود ، رقابتی دو به دو است که در آن ماشین ها در یک خط می ایستند و با شروع مسابقه در یک مسیر  مستقیم با یکدیگر رقابت می کنند.

در مسابقات درگ معیار های متفاوتی همچون زمان واکنش راننده (از زمان سبز شدن چراغ حرکت در شروع مسابقه تا حرکت ماشین)، مدت زمان سپری شده ( زمانی که طول می کشد تا خودرو از خط شروع به خط پایان برسد) و سرعت (که توسط سرعت سنجی در ۲۰ متر نهایی مسابقه سنجیده شده و سرعت متوسط ماشین در این مسافت را نشان می دهد) در نظر گرفته می شود .

در مسابقات درگ مهارت راننده حرف اول را در تعیین نتیجه ی مسابقه می زند . این مسابقات در کلاس های متفاوتی برگزار می شوند که بالاترین سطح آن ها کلاس  TF/D یا Top Fuel Dragster است .

ماشین های این گروه از مسابقات دارای موتورهایی ۲۲۵ کیلویی هستند که از تکنولوژی سوپرشارژ استفاده می کنند و قیمت تمام شده هرکدام از خودروهای حاضر در این کلاس  رقمی در حدود پانصد هزار دلار برآورد می شود .

قویترین خودرو ی شرکت کننده در مسابقات درگ توانسته حداکثر توان ۱۱۰۰۰ اسب بخار را به  ثبت برساند  که با این عملکرد استثنایی و باورنکردنی می توان سرعت ۵۳۹ کیلومتر بر ساعت را تجربه کرد.

مسابقات اتوموبیل رانی
در هر کلاس از مسابقات معیارها و امتیاز های متفاوتی برای سنجش تیم های شرکت کننده وجود دارد که دستاورد های تیم های شرکت کننده  در زمینه های مختلف فنی – مهندسی را به چالش می کشد ، دنیای بی حد و حصر موتوراسپرت میتواند هر فردی با هر سلیقه را راضی نگه دارد ، فقط کافی است که این دنیا را بشناسیم و از تکنیک، استقامت و سرعت بی انتها آنها لذت ببریم…
۴.۵/۵ - (۲ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

مانا مسروری

Bachelor student of Mechanical Engineering at IUST

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo