مقالات خودرویی

پورت و پولیش سرسیلندر + فیلم آموزشی

در مقالات قبلی بحث تنفس موتور و لوازم های مرتبط مثل کیت مکش،توربو،منیفولد ورودی و مسئله سوپاپ ها را بررسی کردیم.حال برای ورود و خروج هوا و دود در سیلندر مسوله سوپاپ بسیار دارای اهمیت است (پورت و پولیش سرسیلندر) .درباره سوپاپ باید این نکته را بگوییم که تعداد سوپاپ،اندازه سوپاپ،زمان باز ماندن سوپاپ و چقدر باز شدن آن مهم است.

زمان باز ماندن سوپاپ و مقدار باز شدن آن با میل سوپاپ و بادامک ها مدیریت و کنترل می شود.در این مقاله قصد بررسی پورت و پولیش سرسیلندر را داریم که به طور مستقیم بر راندمان موتور تاثیر می گذارد و مربوط به اندازه و افزایش سایز پورت های ورودی و خروجی است.به طور ساده بخواهیم تعریف کنیم پورت یعنی افزایش سایز ورودی ها و خروجی ها سرسیلندر به سیلندر است و بحث پولیش مربوط به صیغل دادن مسیر ها است که برای تسریع ورود و خروج دود و هوا انجام می شود و به کل این پروسه ها پورت و پولیش سرسیلندر و سوپاپ ها گفته میشود.

پورت و پولیش

پورت و پولیش سرسیلندر : پورت زدن

برای پورت زدن سرسیلندر،قسمت های ورودی و خروجی هوا و دود را پورت می توان پورت زد.این پورت زدن باید به طور حساب شده و اصولی انجام بگیرد برای مثال باید شیب و موانع درون پورت و مسیر تا حد ممکن رفع یا کاهش یابد و هوا به طور نرم در این مسیر ها جریان یابد و تلاطم ایجاد نشود.

برای کاهش شیب ها و پورت زدن و افزایش سایز از مته های فلزی مخصوص استفاده می شود که به طور اصولی برروی دستگاه نصب شده تا دقیق باشد اما در مواردی برروی دستگاه فرز انگشتی هم نصب می شود و فعالیت پورت زدن آغاز خواهد شد.این فرز های انگشتی هم باید قسمت سر فرز یعنی قسمتی که مته نصب می شود تا حد امکان کوچک باشد تا به تمام مسیر های درون پورت های ورودی و خروجی دسترسی داشته باشد و همه سطوح به طور یکنواخت عملیات انجام شود.

فرز های انگشتی برای پورت زدن

این پورت زدن هم محدودیتی دارد و برای تکنسین و تیونر تا هرجا که بخواهد ممکن نیست که پورت زده شود بلکه باید اندازه خاصی صورت پذیرد.مثلا اگر شیب درون پورت ها را بخواهیم کم کنیم یا قطر را افزایش دهیم باید دقت کنیم که مجاری سرسیلندر دچار ایراد نشود ،به نوعی مجاری روغن را سوراخ نکنیم که دردسر های بعدی برای ما محیا شود.

در عمل پورت زدن باید توجه کرد که مجاری یا مسیر های هر سیلندر با دیگر سیلندر ها به نحو یکسان انجام شده باشد و یک سیلندر کمتر پورت نخورده باشد و سیلندر دیگر بیشتر،زیرا این عمل باعث بهم خوردن توازن تولید توان و نیرو سیلندر ها خواهد شد و تنظیم موتور بهم می خورد و بعضا لرزش ها یا بد کار کردن ها به چشم خواهد خورد.

مورد بعدی که جزو مهارت های تیونر در پورت و پولیش سرسیلندر باید باشد این است که مکان نشستن سوپاپ یا همان مکانی که سوپاپ در هنگام بسته بودن قرار دارد را تا حد امکان نباید پولیش زد یا با نهایت دقت انجام شود که سوپاپ عایق بودنش را از دست ندهد و در هنگام بسته بودن هیچگونه نشتی نداشته باشد در غیر این صورت اتلاف توان بسیاری خواهد داشت و موتور را دچار ایراد خواهد کرد.

از دیگر محدودیت های پورت و پولیش سرسیلندر زدن باید به این اشاره کرد که اکثرا قسمت اگزاست یا خروجی دود را پورت نمی زنند و بنا به نظر مهندسان طراح سوپاپ دود کوچک تر از سوپاپ ورودی هوا است زیرا برای ورود هوا احتیاج به نیرو زیادی است اگر ورودی کوچک باشد .

همینطور اگر سوپاپ دود را بزرگ تر کنیم سطح مقطع آن با دود خروجی زیاد خواهد شد و این خوردگی و آسیب به سوپاپ را افزایش می دهد برای همین کوچک تر از سوپاپ ورودی در نظر گرفته می شود.پس برای پورت زدن عموم تیونر ها قسمت ورودی هوا را پورت می زنند و نیاز به ورودی بزرگتر دارند.اگر بخواهیم مثلا برای خودرویی که تمام سوپاپ های سر یک سیلندر آن باهم زاویه دارند هم پورت ورودی و هم پورت خروجی را پورت بزنیم اینجوری امکان اورلپ یا برخورد سوپاپ ها باهم افزایش پیدا میکند برای همین اکثرا روی قسمت سوپاپ های ورودی فقط مانور می دهند و به پورت خروجی کاری ندارند.

پیشنهاد می شود برای آگاهی بیشتر در مورد قیمت آنلاین خودرو به صفحه قیمت خودرو مراجعه نمایید.

پورت و پولیش سرسیلندر : پولیش کاری

حالا نوبتی هم باشد نوبت به عملیات پولیش کاری از مراحل پورت و پولیش سرسیلندر است.پولیش همانطور که گفتیم و میدانید برای صیغل زدن انجام می شود.قطعات سرسیلندر و مسیر ها چون به صورت فلز ریخته گری شده تهیه شده اند پس به طور کامل صیغلی نیستند و خط و خراش هایی برروی آن ها به چشم میخورد.

حالا این هموار نبودن مجاری و پورت ها چه آسیبی می تواند بزند؟به طور ساده هنگامی که سیال برای عبور از مسیر ناهموار دچار تلاطم شده و این سیال خروشان رفتار هایی که مدنظر ما است را ندارد.پس برای تسریع در ورودی و خروجی هوا و نرم بودن مسیر ما پولیش میزنیم تا سیال در نهایت راحتی به سیلندر وارد یا از آن خارج شود.

در پورت و پولیش سرسیلندر برای پولیش هم محدودیتی که مطرح است همان توازن و یکسان بودن سطوح مجاری هر سیلندر است و باید همگی باهم یکسان باشند تا توازن برقرار باشد.در بحث پولیش برای مواردی مثل منیفولد ورودی هوای خودرو هایی که فلزی است پولیش میزنند اما به ندرت این عمل انجام می شود و اکثرا با نمونه های افترمارکتی و پرفورمنس تر جایگزین می کنند

مثلا نمونه های پلاستیکی منیفولد های ورودی نتایج بهتری دارند چون شکل دهی آن ها راحت تر بوده و سطوحی هموار و به دور از هرگونه مانع در اختیار قرار می دهند.خود عملیات پولیش زدن تاثیر آن چنانی برای ما ندارد و شاید ما تغییر را حس نکنیم اما این عمل پیشنیاز تیونینگ های بعدی است.

            برای نتیجه گیری باید بگوییم که عملیات پورت و پولیش به همراه هم انجام می شوند و امروزه این بحث خیلی معروف شده است.برای درک نتیجه پورت و پولیش بر روی موتور TU5 فابریک با پورت و پولیش چیزی در حدود ۱۰ تا ۲۰ اسب بخار افزایش قدرت داریم که مناسب است اما برای تیونینگ استیج ۱ یا برای خودرو فابریک توصیه های بهتری مثل نصب کیت مکش یا هدرز در گام اول بهتر نتیجه خواهند داد.

اگر این مقاله را پسندیدید ، از مقاله های مرتبط (گشتاور یا قدرت)و(تاریخچه دیفرانسیل)دیدن فرمایید ! 😉

پورت و پولیش چیست؟

به طور خلاصه پورت زدن به عمل افزایش قطر مجاری و کاهش موانع و شیب های مسیر ها است تا دود یا هوا به نحو احسنت وارد و خارج شود تا با سختی و تلاطم همراه نشود.

آیا منیفولد ورودی را هم پولیش می زنند؟

به طور کلی پاسخ این سوال خیر است و اکثرا منیفولد را با نمونه افترمارکتی و پرفورمنس تر جایگزین می کنند تا صیغل داده شده و استاندارد باشد.برای مواردی که منیفولد ورودی هوا فلزی است و نمونه افترمارکتی آن موجود نباشد و نیاز به پولیش باشد امکان زدن پولیش میسر است.

برای پورت و پولیش زدن به کجا باید مراجعه کرد؟

در ابتدا این عمل را تیونر ها انجام می دادند و مراکزتخصصی تیونینگ این عمل را پوشش می دادند اما امروزه حتی مکانیک ها و مراکز تعمیرگاهی هم انجام می دهند.بسیار دقت کنید که کار را به کار بلدش بسپارید تا از کیفیت و دقت انجام کار اطمینان داشته باشید.

۳.۸/۵ - (۱۴ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

بنیامین شهسوار

کارشناسی مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران/نویسنده و سردبیر مقالات رینگ اسپورت

علیرضا علینژاد

Bachelor student of Mechanical Engineering at IUST

نوشته های مشابه

‫۳ نظرها

    1. با سلام خدمت شما.بهترین ابزار که نمیتوان معرفی کرد زیرا برای پورت و پولیش از مته ها و ابزار های متنوعی استفاده میشود اما دو نوع فرز ثابت و فرز انگشتی میتوانند کاربردی باشند تا با نصب مته ها و سمباده های مختلف این اقدام را انجام داد.حتی با دریل رادیال که مته فرز برروی آن نصب بود هم مشاهده شده که این اقدام برروی سرسیلندر انجام پذیرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo