مقالات خودرویی

درباره صدا خفه کن اگزوز تا چه اندازه میدانید؟

یکی از مهمترین قطعات ماشین شما صدا خفه کن اگزوز (muffler) است که  در زیر اتومبیل و قسمت انتهایی سیستم اگزوز قرار دارد. صدا خفه کن اگزوز به کاهش میزان صدای تولید شده توسط موتور و همچنین کنترل فشار بازگشتی موتور کمک می کند که باعث بهبود مقاومت و عملکرد موتور خودرو می شود. فشار بازگشتی می تواند تأثیر قابل توجهی در عملکرد موتور شما باشد.

با چنین وظیفه ی مهمی، وجود صدا خفه کن اگزوز برای به حداقل رساندن فشارهای غیرضروری و صدمه به موتور و سیستم اگزوز ضروری است.

صدا خفه کن اگزوز چگونه کار می کند؟

صدا خفه کن ها عمدتا برای از بین بردن صداهای بلند ایجاد شده توسط پیستون ها و سوپاپ های موتور استفاده می شوند. هر بار که سوپاپ خروجی شما باز می شود ، حجم زیادی از گازهای سوخته ی استفاده شده در هنگام احتراق موتور، به سیستم اگزوز منتقل می شود. این انتشار گازها امواج صوتی بسیار قدرتمندی ایجاد می کند. برای درک اینکه صدا خفه کن اگزوز چگونه امواج صوتی ایجاد شده توسط موتور شما را کنترل می کند، باید نحوه تولید صدا را بدانیم. صدا، موج فشاری است که در اثر ارتعاشات ایجاد می شود.

این ارتعاشات، موج های متناوب فشار زیاد هوا هستند. بنابراین ، هر بار که سوپاپ خروجی موتور باز می شود ، یک گاز با فشار بسیار بالا وارد سیستم اگزوز می شود. این گازهای فشار بالا با مولکول های فشار کم برخورد می کنند، امواج فشار (صدا) ایجاد می کنند و در سیستم اگزوز حرکت می کنند. حال می توانیم بگویم صدا خفه کن دقیقاً چگونه این امواج صوتی بلند را از بین می برد؟ اگر بتوانید یک موج فشاری دقیقاً مخالف موج صوتی اولیه ایجاد کنید ، به این معنی که طول موج آنها یا نقاط فشار بالا و پایین آن ها مخالف هم باشند، آنها یکدیگر را خنثی می کنند و هیچ صدایی به وجود نمی آید.

روش دیگر برای توصیف آنچه اتفاق می افتد این است که وقتی یک موج صوتی در حداکثر فشار خود است ، موج صوتی دیگر در کمترین فشار خود است. بنابراین ، آنها یکدیگر را لغو می کنند. این پدیده، تداخل مخرب نامیده می شود و همان چیزی است که در داخل صدا خفه کن خودرو رخ می دهد.

طراحی صدا خفه کن اگزوز بسیار ساده و در عین حال بسیار دقیق است. درون صدا خفه کن لوله هایی با سوراخ وجود دارند که امواج صوتی را در داخل صدا خفه کن هدایت و از انتها خارج می کنند. امواج صوتی از طریق یک لوله مرکزی وارد می شوند ، به دیواره پشتی برخورد می کنند ، از سوراخ عبور می کنند و به محفظه مرکزی وارد می شوند. سپس موج صوتی از سوراخ دیگری عبور کرده و وارد محفظه تشدیدکننده در قسمت جلویی صدا خفه کن، جایی که امواج صوتی برای اولین بار وارد آن شده است، می شوند.

در این زمان، برخی از موج های صوتی از دیواره محفظه مرکزی منعکس می شوند ، در حالی که بقیه از سوراخ عبور می کنند و به محفظه تشدید کننده منتقل می شوند.

کاربر گرامی درصورت تمایل به آشنایی با تیونینگ اگزوز خودرو و روش های ارتقا تیونینگ اگزوز کلیک نمایید.

محفظه تشدید کننده برای تولید امواج صوتی دارای طول بسیار مشخصی است تا امواج در زمان مناسب به یکدیگر برسند و خنثی شوند. طول محفظه تشدیدکننده طوری طراحی شده است که وقتی موج صوتی به دیواره پشتی اتاق تشدید کننده برخورد می کند و از سوراخی که در آن قرار دارد به عقب برمی گردد ، دقیقاً وقتی به دیواره محفظه مرکزی برخورد می کند با موج صوتی بعدی روبرو می شود. بنابراین ، موج صوتی فشار قوی که از طریق رزوناتور عبور می کند ، به موج صوتی فشار ضعیفی که از دیواره محفظه مرکزی منعکس شده است ، می پیوندد و یکدیگر را لغو می کند.

هر بخش صدا خفه کن اگزوز برای کمک به از بین بردن سر و صدا طراحی شده است. حتی دیوارهای صدا خفه کن اگزوز نیز به طور خاص طراحی شده اند. آنها در واقع قادر به جذب برخی از امواج فشار هستند. اکنون ، با سوراخ شدن لوله ها ، این سوراخ ها به هزاران امواج فشار کوچک اجازه می دهد تا به محفظه مرکزی بروند ، از دیواره ها عبور کنند و یکدیگر را لغو کنند. اساساً صدا خفه کن برای کنترل چگونگی پرش امواج صوتی از دیواره های آن طراحی شده است تا یکدیگر را خنثی کند.

انواع مختلف صدا خفه کن اگزوز

انواع مختلفی از صدا خفه کن ها وجود دارد که در اینجا به معرفی سه مدل رایج در خودرو و صنعت می پردازیم:

صدا خفه کن های واکنشی (Reactive Silencers)

صدا خفه کن های واکنشی در خودرو و صنعت، از محفظه و لوله های سوراخ دار ساخته می شوند. این سوراخ ها امواج صوتی را هدایت می کنند و آنها را به سمت منبع صدا منعکس می کنند و به طور موثری از میزان صدای تولید شده می کاهند. این صدا خفه کن ها فاقد هرگونه عایق صوتی هستند و در درجه اول با پراکندگی و انعکاس امواج صوتی ، صدا را ضعیف می کنند.

یکی از مزایای اصلی صدا خفه کن های واکنشی این است که تمیز کردن آنها نسبتاً آسان است زیرا فاقد مواد الیاف هستند و باعث افت فشار ناچیز می شوند. این صدا خفه کن ها نیز به طور معمول کاملاً کوچک هستند و همین امر آنها را برای موتورها و سیستم های اگزوز مناسب می کند. از صدا خفه کن های واکنشی معمولاً برای ماشین آلات با سرعت ثابت مانند ژنراتورها و دمنده ها استفاده می شود. آنها بهترین استفاده را برای ماشین آلاتی دارند که صدای خالص و صداهایی را تولید می کنند که از فرکانس پایین تا متوسط ​​متغیر است.

 یک ماده رایج برای جذب صدا در صدا خفه کن اگزوز ، لایه ضخیمی از الیاف ریز است. فیبرها توسط امواج صوتی به لرزش در می آیند ، بنابراین انرژی صوتی را به گرما تبدیل می کنند. صدا خفه کن هایی که با تداخل،  امواج صوتی را کاهش می دهند به عنوان صدا خفه کن های واکنشی شناخته می شوند. این دستگاه ها به طور کلی امواج را به دو جز تقسیم می کنند که مسیرهای مختلف را دنبال می کنند و سپس دوباره خارج از فاز (خارج از مرحله) به هم می رسند ، بنابراین یکدیگر را خنثی می کنند و صدا را کاهش می دهند.

صدا خفه کن های واکنشی معمولاً در دو مدل ارائه می شوند. اولین طرح که در شکل (الف) نشان داده شده است ، اغلب به دلیل کم هزینه بودن و ایجاد فشار برگشتی کم انتخاب می شوند. در این نوع صدا خفه کن،  لوله دارای چندین حفره است که توسط سوراخهای نشان داده شده روی لوله مرکزی به لوله اگزوز متصل می شوند. هنگامی که در لوله اگزوز جریان وجود دارد می توان در هر سوراخ اتصال لوله به حفره جریان گردشی ایجاد کرد و این می تواند تأثیر قابل توجهی بر اتصال بین این دو داشته و باعث کاهش ازدیاد صدا در صدا خفه کن شود.

صدا خفه کن اگزوز : صدا خفه کن های واکنشی

 طرح دوم که در شکل( ب) نشان داده شده است،  مقدار بیشتری از امواج را خنثی می کند و نمونه ای از طراحی توصیه شده توسط سازندگان صدا خفه کن است؛ با این وجود هیچ ارتباط مستقیمی بین ورودی و خروجی وجود ندارد بنابراین فشار برگشتی ایجاد می شود که می تواند عملکرد موتور را تحت تأثیر قرار دهد. گاهی اوقات از این به صدا خفه کن به عنوان یک طرح “صدا خفه کن گیج کننده” یاد می شود.

صدا خفه کن اگزوز : صدا خفه کن های واکنشی

تفاوت این طرح با قبلی به حدی است که هیچ مسیر مستقیمی برای گازهای خروجی از صدا خفه کن وجود ندارد، سرعت جریان کاهش می یابد و این باعث کاهش گردش جریان می شود که می تواند مشکل ایجاد کند. صدا خفه کن های معمولی از نوع نشان داده شده در شکل (ب) حداقل فشار برگشتی را ایجاد می کنند ، در حالی که نوع از شکل نشان داده شده در شکل (ب) فشار برگشتی بیشتری ایجاد می کند.

رینگ اسپرتی عزیز برای اطلاع از قیمت خودرو امروز میتوانید به صفحه قیمت خودرو رینگ اسپورت مراجعه نمایید.

صدا خفه کن های جذبی (Absorptive or dissipative  Silencers)

برخلاف صدا خفه كننده هاي واكنشي ، صدا خفه كننده هاي جاذب در درجه اول صدا را با جذب انرژي صدا ضعيف مي كنند ، نه اينكه آن را بازتاب كنند. این صدا خفه کن ها از مواد بسته بندی الیافی و متخلخل برای جذب امواج صوتی و کاهش صدا استفاده می کنند. هنگامی که امواج صوتی از مواد عایق عبور می کنند، انرژی صوتی تا حدی به انرژی گرمایی تبدیل می شود و سپس از طریق تبادل گرما با هوا، خنثی می شود.

صدا خفه کن های جذبی (Absorptive or dissipative Silencers)

ضخامت پوشش صوتی مورد استفاده در صدا خفه کن های جاذب متفاوت است و برای پاسخگویی به نیازهای خاص هر وسیله طراحی می شند. ضخامت پوشش به فرکانس غالب صدا بستگی دارد. صدا خفه کن های جذبی به ویژه برای فرکانس های زیاد صدا بین محدوده ۵۰۰ تا ۸۰۰۰ هرتز موثر هستند. آنها همچنین می توانند برای فرکانسهای خارج از این محدوده استفاده شوند ، اگرچه تنظیماتی برای ضخامت پوشش جاذب لازم است تا سطح میرایی مطلوب فراهم شود.

از آنجا که صدا خفه کن های جذبی بر پایه ی جذب امواج صوتی هستند، برای تضعیف صحیح صدا به حداقل جریان هوا نیاز دارند. به همین دلیل در کمپرسورهای گریز از مرکز، فن های صنعتی و ورودی های توربین گاز از صدا خفه کن های جاذب استفاده می شود. علاوه بر این، می توان آنها را در سیستم های اگزوز توربین گاز و فن ها استفاده کرد. صدا خفه کن های جذبی را می توان به صورت عمودی یا افقی نصب کرد ، که باعث محبوبیت بسیار زیاد آنها در برنامه های کاربردی نیرو و پردازش می شود. از صدا خفه کن های جذبی معمولاً به عنوان صدا خفه کن موازی یا تقسیم کننده نیز یاد می شود.

صدا خفه کن های ترکیبی (Combination Silencers)

صدا خفه کن های ترکیبی ویژگی های چندین نوع مختلف از صدا خفه کن ها را در اختیار شما قرار می دهند تا یک حل کنترل کننده صدا به صورت سفارشی ایجاد کنند. این صدا خفه کن ها که اغلب صنعتی هستند ممکن است از پراکندگی و جذب برای کاهش صدا  تا یک سطح قابل قبول و ایمن استفاده کنند. این صدا خفه کن ها نسبت به صدا خفه کن با تغییر فرکانس کارایی بیشتری دارند. صدا خفه کن های ترکیبی در مسیر گاز یک فن نصب می شوند و غالباً همراه با یک صدا خفه کن جاذب برای ایجاد میرایی اضافی استفاده می شوند.

صدا خفه کن های ترکیبی (Combination Silencers)

خرابی صدا خفه کن اگزوز

علائم قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد صدا خفه کن شما نیاز به تعمیر دارد و یا لازم است کاملاً تعویض شود. توانایی تشخیص زود هنگام آنها برای جلوگیری از حوادث ضروری است. در اینجا برخی از رایج ترین مشکلاتی که صدا خفه کن شما با آن روبرو می شود و علائمی که می توانید آن ها را تشخیص دهید، آورده شده است:

مشکلات شایع تری که ممکن است برای صدا خفه کن اتفاق بیفتد:

۱- زنگ: متداول ترین مسئله در صدا خفه کن ها این است که به دلیل آب جمع شده در داخل سیستم اگزوز ، تمایل به زنگ زدگی در مدت زمان طولانی دارند.زمانی که سیستم به اندازه کافی گرم نمی شود تا آب بتواند تبخیر شود، میعان آب رخ می دهد و موجب زنگ زدگی می شود. مناطقی که میزان باران و برف زیادی دارند و همچنین زمانی که آب با نمک زیاد باشد مانند نزدیک ساحل نیز می توانند منجر به زنگ زدگی صدا خفه کن شوند.

زنگ زدن صدا خفه کن اگزوز

۲- سوراخ یا شل شدن قطعات: مشکل رایج دیگر سوراخ یا شل شدن قطعات در سیستم اگزوز است که می تواند هنگامی اتفاق بیفتد که اتومبیل به داخل گودال بیفتد یا خودرو از روی ناهمواری های بلند عبور کند به طوری که کف خودرو با آن ها برخورد کند. این اتفاقات می تواند منجر به ترک و ایجاد صدای آزار دهنده شود. اگر این اتفاق بیفتد ، ممکن است لازم باشد لوله اگزوز یا صدا خفه کن شما کاملا تعویض شود.

سوراخ شدن صدا خفه کن اگزوز

مراکز تعویض پلاک و شرایط تعویض پلاک از نکات مهمی است که هر شخص بعد خرید خودرو خود باید بداند برای اطلاع از جزئیات آن کلیک نمایید.

علائم نشاندهنده وجود مشکل در صدا خفه کن اگزوز

   تولید صدای بلندتر از حد معمول : اولین نشانه ای که باید جستجو کنید این است که موتور شما هنگام کار بسیار بلندتر صدا می دهد. اگر صدای اتومبیل شما بلندتر از حالت عادی است ، هرچه سریعتر وسیله نقلیه خود را به یک مکانیک حرفه ای برسانید تا از آسیب دیدگی سایر مناطق حیاتی اتومبیل مانند مبدل کاتالیزوری  جلوگیری کند.

 افت بازده سوخت:  وقتی موتور و سیستم اگزوز شما در زمان معین و به درستی تنظیم شده باشد، یک مزیت آن مصرف سوخت بهتر بنزین و عمر بیشتر مخازن بنزین است که به نظر می رسد کمی بیشتر دوام می آورند. اگر متوجه شدید که بیشتر و بیشتر به سوخت گیری نیاز دارید، نشانه آن است که ممکن است مشکلی در سیستم اگزوز / صدا خفه کن وجود داشته باشد.

میعان در لوله های اگزوز: می دانید که به دلیل تجمع میعانات در صدا خفه کن و سیستم اگزوز با گذشت زمان، آن ها می توانند زنگ بزنند. در طی تمام چرخه های گرم و خنک کننده مداوم ، صدا خفه کن شما ممکن است شروع به نشت گازهای خروجی کند و اگر متوجه نشت و چگالش بیش از حد از لوله اگزوز خود ، به ویژه در زمان های گرم تر روز می شوید، می تواند نشانه این باشد که صدا خفه کن خودروی شما رو به فرسوگی می رود.

علائم خرابی صدا خفه کن اگزوز : میعان در لوله های اگزوز

    بوی بد صدا خفه کن: خودروی شما به منظور خارج کردن و دفع گاز های اگزوز از وسیله نقلیه شما کار خواهد کرد، در صورت وجود نشت یا مشکل دیگر ، ممکن است این بخارات به داخل ماشین شما نشت کنند. با گذشت زمان، دود اگزوز می تواند کشنده باشد؛ بنابراین مهم است که اگر بوی غیرمعمولی را در داخل خودرو حس می کنید، هرچه سریعتر وسیله نقلیه خود را به تعمیرگاه  برسانید.

سوالات متداول

در ادامه سوالاتی که امکان دارد برای شما در رابطه با موضوع صدا خفه کن بوجود بیاید آماده کرده‌ایم:

سه نوع از صدا خفه کن های رایج کدامند؟

۱-واکنشی  ۲-جذبی  ۳-ترکیبی

دو مورد از مشکلاتی که می تواند متوجه صدا خفه کن ها شود؟

۱-زنگ زدن  ۲-سوراخ شدن

امواج صدا در صداخفه کن ها چگونه خنثی می شوند؟

عمدتا با استفاده از برخورد دو موج مخالف به هم

وظیفه صدا خفه کن ها

صدا خفه کن ها عمدتا برای از بین بردن صداهای بلند ایجاد شده توسط پیستون ها و سوپاپ های موتور استفاده می شوند.

۴.۱/۵ - (۲۶ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

زهرا حاج صادقی

Bachelor student of Mechanical Engineering at IUST

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo