مقالات خودرویی

رول بار و رول کیج ها در خودرو را بیشتر بشناسیم

نکات برگزیده مطلب
  • رول بار چیست؟
  • نکات مهم در نصب رول بار یا رول کیج
  • انواع رول بار یا رول کیج
  • "نقطه" در مکانیزم رول بار به چه معنیست؟

هر ساله تعداد زیادی خودرو جدید در دنیا رونمایی می شود و برای فروش در بازار جهانی باید از تست های استاندارد سربلند بیرون بیایند. یکی از تست های مهم تست تصادف است که که توسط اورگنایزیشن های مختلفی انجام میشوند که از معروف ترین های آن ها می شود به NCAP و IIHS و رول بار ها یا همان رول کیج ها اشاره کرد.خودرو ها تست و رتبه بندی می شوند،بر همین اساس به آن ها ستاره ایمنی می دهند. اما نکته جالبی که وجود دارد اکثر این تست ها در سرعت های کم نسبت به سرعت‌هایی که خودروها در پیست و جاده‌ها دارند، انجام می‌شوند. .

برای مثال تست تصادف مستقیم جلو ( front side Collision) در سرعت ۶۰ کیلومتر بر ساعت انجام می‌شود. از این رو می‌توان گفت در سرعت های بالا حتی با ایمن ترین خودرو ها هم احتمال وارد آمدن آسیب جدی به سرنشینان در هنگام تصادف وجود دارد.

یکی از مسائل مهم و شاید حتی مهم ترین مسئله در ریسینگ و مسابقات اتومبیل رانی در هر کلاس و سبکی ، ایمنی است . اگر که ایمنی تضمین نشده باشد در اکثر پیست ها و مسابقات اجازه ورود و مسابقه داده نمی شود زیرا باعث به خطر افتادن جان راننده و وقوع حوادث ناگوار خواهد شد.یکی از راهکار ها برای افزایش ایمنی و ریجیدیتی اتاق خودرو نصب رول کیج ها ( roll cage ) است.

رول کیج ها یک پکیج تقویتی مهندسی شده برای حفافظت از سرنشین ها در برابر جراحت یا حتی فوت در صورت رخداد تصادف هستند. شکل و طریقه اتصال رول کیج ها اتفاقی نیست و بصورت ویژه مهندسی و تحلیل شده اند . زاویه‌ها، طول و محل اتصال نقش مهمی را در ایمنی خودرو ایفا می‌کنند.

پیشنهاد می‌کنیم که مقاله‌ی امنیت خودرو را مطالعه نمایید.

رول بار ها را میتوان به ۳ نوع کلی تقسیم کرد .

۱. دو نقطه ای ( Two point ) ( به این نوع معمولا رول بار هم گفته می شود )

۲. چهار نقطه ای و پنج نقطه ای ( Four point or five point )

۳. شش نقطه ای یا بیشتر ( six point or more )

(وقتی صحبت از چند نقطه ای می شود منظور از نقطه،محل اتصال به بدنه است ( anker points ))

رول بار یا رول کیج دو نقطه ای

به ترتیب به بررسی می پردازیم.نوع دو نقطه ای که یک رول کیج سبک محسوب می شود و همانطور که از اسمش پیداست به دو نقطه متصل می شود . رول بار های دو نقطه ای در وسط ماشین پشت صندلی های جلو و جلوی صندلی های عقب ( درصورتی که خودرو صندلی عقب داشته باشد ) قرار می گیرد و از زیر به ریل های شاسی خودرو متصل می شوند .

این رول بار ها در صورت رخداد تصادف از کنار خودرو و در صورت چپ کردن خودرو کاربرد بسزایی دارند و مانع از جمع شدن ستون و سقف خودرو و آسیب به راننده می شوند . یکی دیگر از خوبی های این نوع رول کیج ، وزن کم و جای کم آنها است که باعث می شود نیازی به حذف صندلی های عقب نباشد .

رول بار یا رول کیج چهار نقطه ای

نوع چهار نقطه ای بسته به نوع خودرو در بخش عقب به محل های مختلفی می تواند متصل باشد . برای مثال در خودرو های هاچبک شایع تر است که دو نقطه انتهایی را به به نزدیک سر کمک ( در خودرو هایی که کمک عمود دارند ) یا در بالای ویل هامپ ( wheel hump محلی که شامل برآمدگی گلگیر عقب خودرو از داخل است ) متصل می شود . شکل رول کیج های چهار نقطه ای بسیار متفاوت و بسته به نوع خودرو می باشد .

خب همان طور که مشخص می باشد رول کیج های چهار نقطه ای دارای استحکام بیشتر می باشند و اتاق خودرو را خیلی خوب حفاظت می کنند .در نوع پنج نقطه اي يک ميله بين دو پايه انتهايي بصورت قطري وصل مي شود . همانطور که گفته شد بايد شبیه سازی و تحلیل شده باشند و در تعدادي از خودرو ها ممکن است ۴ نقطه کافي باشد اما در بعضي حتي ۵ نقطه هم کافي نباشد . از معایب انها به سختی بیشتر نصب و نیازمند بودن به مهارت بیشتر برای ساخت و نصب ، قیمت بالاتر و گرفتن فضای بیشتر و افزایش وزن خودرو اشاره کرد .

رول بار یا رول کیج شش نقطه ای

شش نقطه ای ها به قول معروف اورکیل هستند. به شش نقطه از اتاق متصل می‌شوند و نهایت استحکام را برای سیفتی زون (safety zone) خودرو به ارمغان می آورند و به دو نقطه پشت داشبرد ، وسط پشت صندلی به ستون ها و در بالای چرخ های عقب متصل می‌گردد .

ایمنی بسیار بالایی دارد و همچنین ریجیدیتی بدنه خودرو را به طرز چشم گیری افزایش می دهد ولی در ازای آن نصب آن بسیار زمانبر و پیچیده است و  ساخت آن نیاز به مهارت و تسلط بالا دارد و قیمت آن هم به نسبت بیشتر می باشد .برای نصب رول کیج های ۶ نقطه ای یا بیشتر،تقریبا تمام ادوات و قطعات داخل خودرو باز می شوند و برخی از آنها برای نصب دوباره نیاز به برش کاری خواهند داشت برای همین است که نصب آنها زمان‌بر است .

رول بار یا رول کیج هشت نه نقطه ای

رول بار هایی با نقطه اتصال ۸ و ۹ و یا حتی ۱۶ نقطه هم وجود دارند. برای دریافت دید کلی نسبت به آن‌ها، تصاویر و ویدیوی زیر را مشاهده نمایید.

امنیت خودرو از مواردی است که در تیونیگ بدنه خودرو به آن توجه می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تیونینگ بدنه، کلیک کنید.

۴.۵/۵ - (۸ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

بنیامین شهسوار

کارشناسی مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران/نویسنده و سردبیر مقالات رینگ اسپورت

علیرضا علینژاد

Bachelor student of Mechanical Engineering at IUST

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo