مقالات خودرویی

سیستم تعلیق در جادۀ تاریخ

سال­های سال از اولین سفر خودرویی جهان توسط برتا بنز گذشته است؛ زنی که به­ نظرم نماد جمله «پشت هر مرد موفقی، زنی ایستاده است» در صنعت خودروسازی است و شاید اگر آن روز بدون اجازه کارل، سوییچ ماشین را نپیچانده بود(!) و به همراه آقازادگان سری به خانه مادرش اینا نزده بود، امروز صنعت خودروسازی چند سالی عقب­‌تر بود.

در این راه پر پیچ و خم از مانهایم تا فورتزهایم، مطمئنا در کنار تمام مشکلاتی که ایده کارل داشت و به ذهن برتا خطور کرد، تکان تکان­‌های به ارث برده شده از کالسکه نیز وجود داشت و شاید این همان دلیل برای نام­گذاری اولین خودروهای درون­سوز بود؛ کالسکه‌ی بی‌­اسب. شاید بتوان مبدأ وجود سیستم‌­های تعلیق را از اختراع چرخ و سپس گاری انگاشت و از این جهت سیستم­ تعلیق را می­‌توان اختراعی از بشر پنداشت که عمر آن به درازای تاریخ است.

کلمه تاریخ که می­‌آید، ما اهل‌دلان به یاد ماشین و ماشین­‌بازی و پیرمردهای جذاب چهارچرخ می‌­افتیم و تا ته داستان تعلیق را در حوزه‌ی خودروهای ­کلاسیک درنیاوریم، ول ­کنِ معامله نیستیم. در این گذر کوتاه از تاریخ، همراه رینگ اسپورت باشید تا به همراه چندی از سیستم‌های تعلیق، سفری به قرن بیستم داشته باشیم.

کالسکه؛ میهمانی برای چند قرن

در زمانی نه چندان دور، کالسکه­‌ها محور اصلی حمل و نقل افراد در جوامع بشری بودند و پس از گذشت چندین قرن از تکامل کالسکه، نهایتا در اواسط قرن هجدهم میلادی، سیستم تعلیق با فنرهای شمش برای کالسکه­ به وجود آمد و این شد که کالسکه‌­های لوکس در آن دوران، برای خودشان رولز رویسی شدند. همان­طور که خودتان مستحضرید، خودروهای درون­‌سوز اولیه بسیار شبیه به کالسکه بودند (اصلا هر خودرو کالسکه‌­ای بود که اسب نداشت) و از این رو تعلیق خودروهای آن دوران یعنی اواخر قرن نوزدهم میلادی، بسیار شبیه به کالسکه‌­ها بود.

اولین خودروی با موتور درون­‌سوز ساخته‌ی دست بشر، بنز پتنت موتور واگن، سه چرخه­‌ای بود که در قسمت جلو، اصلا سیستم تعلیقی نبود و در قسمت عقب نیز به رسم کالسکه‌­ها، فنرهای شمش بیضوی توانایی دفع مقدار کمی از ضربات وارده از سمت جاده را داشتند.

بنز پتنت موتور واگن
بنز پتنت موتور واگن

بعد از اولین خودروی بنز، پژوی تایپ ۲ در سال ۱۸۹۰ با موتور دایملر ساخته شد؛ یک خودروی چهار چرخ فرانسوی که دیگر داستانش با موتور واگن بنز فرق می­کرد، چون حالا سیستم تعلیق جلو هم به خودروها اضافه شده بود. سیستم تعلیق هر دوی این خودروها در قسمت عقب یک سیستم تعلیق صلب و وابسته با استفاده از فنرهای شمش بیضوی است.

در تعلیق جلوی خودروهای آن دوران نیز تا قبل از سال ۱۹۲۲، از تعلیق صلب و وابسته به همراه یک فنر شمش عرضی استفاده ­می‌شد که برآیند این دو محور تعلیق بدون استفاده از کمک فنرها (دمپر) یک خودرو با حرکت الاکلنگی و بالا و پایین پریدن­‌های مداوم است؛ اما خب، این تازه شروع راه خودروسازی بود.

پیشنهاد می شود برای اطلاع از جدیدترین قیمت های سایپا به صفحه قیمت خودرو مراجعه نمایید.

لانچیا؛ تعلیق مستقل در دهه ۲۰!

برای ما ایرانی­‌ها که هنوز هم خودروسازی­‌هایمان خودروهای با تعلیق عقب غیرمستقل با نام خودروهای مثلا روز! تولید می­‌کنند، شاید وجود خودرو با تعلیق مستقل در سال ۱۹۲۲ عجیب باشد اما لامبدا، خودروی ساخته شده تحت نظر نوآور و راننده مسابقه‌­ای ایتالیایی، وینچنزو لانچیا، در سال ۱۹۲۲ اولین خودروی با تعلیق جلوی مستقل بود که هم از سیستم تعلیق مستقل ستون لغزنده به همراه اولین کمک‌ فنر استفاده کرده بود و هم شاسی آن با اتاق یکپارچه بود؛ مگر تعریف انقلاب چیزی جز این است؟

با وجود این­که تعلیق جلوی خودروها از همین سال شروع به تغییر کرد و تا سال ۱۹۳۲ تقریبا تمام خودروهای ساخته شده مجهز به تعلیق جلوی مستقل شدند، اما تعلیق عقب در این خودروهای دیفرانسیل عقب هم­چنان تعلیقی ساده و صلب بود.

اگر مایل به دنبال کردن دیگر مقالات کلاسیک رینگ اسپورت هستید، صفحه گاراژ را از دست ندهید.

سیتروئن؛ پرچمدار طبق جناغی دوبل

روزالی و ترکشن آونت، نام­‌هایی آشنا برای فرانسوی بازها هستند که سال­ها پیش یعنی در سال ۱۹۳۴ اولین سیستم تعلیق با طبق‌­های جناغی دوبل را استفاده کردند. این دو پیرمرد فرانسوی که سال­‌هاست فقط در موزه­‌ها حضور پررنگ دارند، ۲۱ سال قبل از این­که کمپانی­‌های شرقی مانند تویوتا دست به استفاده از طبق جناغی بزنند، از چنین سیستم تعلیقی بهره بردند. چنین نوآوری در ساخت خودرو در آن دوران، سیتروئن را به یکی از پرچم‌داران نوآوری در تعلیق خودروهای تولید انبوه تبدیل کرد؛ سیتروئنی که دهه­‌های بعد نیز به بزرگانی چون سیتروئن دی-اِس جان بخشید.

سیتروئن دی اِس
سیتروئن دی اِس

سیستم تعلیق طبق جناغی دوبل با ایجاد هندلینگی فوق العاده که حتی تا دهه اول قرن حاضر در خودروهایی چون پژو ۴۰۷ مورد استفاده بود، با ظهور تعلیق مک­فرسون در دهه ۵۰ میلادی، کم­تر مورد استفاده قرار گرفت و هم اکنون نیز با ظهور سیستم­‌های تعلیق فعال، استفاده از این نوع تعلیق مستقل رو به افول رفته است.

تحول همه با جنگ؛ تعلیق هم عضوی از همه بود

می‌­توان گفت که گاهی خودروهای دهه هشتادی پایین رده نیز تعلیقی بسیار پیشرفته­‌تر از خودروهای قبل از جنگ جهانی دوم داشته‌اند (جنگ خانمان­‌سوزی که خودروسازی را سال‌ها مختل کرد)، اما تجربه‌ي جنگ دنیای خودرو را منقلب ساخت. معلوم نیست که چه خودروساز خلاقی اولین بار خودرویی با تعلیق مستقل همه چرخ‌­ها تولید کرد اما مطمئنا این اتفاق در سال­‌های بعد از جنگ جهانی دوم یعنی ۱۹۴۵، به وفور اتفاق افتاد و خودروسازها یکی پس از دیگری به این نوع آرایش سیستم تعلیق روی آوردند.

یکی از بزرگ­ترین خودروسازهای شرقی، مطمئنا تویوتاست که در سال ۱۹۴۷ در اولین خودروی سواری خود پس از جنگ به نام تویوپت اِس-اِی (که امروزه با نام تویوتا کرون تولید می‌­شود)، با بهره‌­گیری از طراحی و تکنولوژی­‌های به­‌ کار رفته در خودروهای فولکس واگن و پورشه، یکی از اولین خودروهای با تعلیق چهارچرخ مستقل در دنیا را ساخت.

ساخت چنین خودروهایی در آن دوران، یک مشکل عظیم داشت و آن هم اینکه با وجود مستقل بودن تعلیق، ضعف در طراحی مثلا تعلیق­‌های با اکسل آونگی باعث ایجاد ایراداتی مانند امکان به زمین گیر کردن دیفرانسیل عقب یا سختی تنظیم زوایا می‌­شد و از این رو تا زمانی که مکانیزم سیستم­‌های تعلیق دچار تحول نشده بود، چنین سیستم‌­های تعلیق چهار چرخ مستقلی مشکلات فراوانی را به وجود می­‌آوردند که البته با اختراع مک­ فرسون و سپس مولتی لینک، اکثر مشکلات مرتفع گردید.

مک‌­فرسون؛ از دهه ۵۰ تا همیشه

شاید تا کنون نام هیچ خودرویی را نشنیده باشید اما نام مک‌­فرسون را حتما شنیده‌اید! آقای مک‌­فرسون از مهندسان ارشد پروژه شورولت کدت بود که به فورد پیوست و در اولین سال­های حضور او در فورد، اولین خودروی با تعلیق مک‌­فرسون متولد شد که فورد کنسول نام داشت. کنسول که سال ۱۹۵۰ در نمایشگاه خودروی لندن معرفی و یک سال بعد وارد بازار شد، اولین حرکت موفق فورد در بازار خودروهای سواری خانوادگی بود.

سیستم تعلیق فورد

تعلیق مک‌­فرسون، جزو سیستم‌­های تعلیق ساده‌­ای است که با وجود قطعات و هزینه ساخت و طراحی کم­تر نسبت به طبق جناغی دوبل، تنها مقدار کمی از هندلینگ در آن فدای هزینه‌­ها شده و به علاوه در طراحی­‌های ایمنی محور، انعطاف بیشتری را برای مهندسان فراهم می‌آورد. از سال ۱۹۵۰ تا الان که در سال ۲۰۲۱ هستیم، مک­ فرسون پراستفاده‌­ترین آرایش سیستم تعلیق جلو در خودروهای سواری است و بسیاری از اساطیر دنیای خودرو را همراهی کرده است.

پیشنهاد می شود برای مطلع شدن از جدید ترین اخبار خودرو صفحه اخبار خارجی خودرو را از دست ندهید.

باز هم سیتروئن؛ هیدرونیوماتیک یا هیدروپنوماتیک؟

اصلا اول بیایید این مشکل تلفظ را حل کنیم؛ ژرمن­‌ها می­گویند نویماتیش، فرانسوی­‌ها می­گویند نوماتیک و روباه پیر استعماری‌­ها و لاتین زبان‌ها می­گویند نیوماتیک. با این تفاسیر یک نفر من را روشن کند که چرا ما ایرانی­‌ها آن P اول کلمه را بر خلاف همه زبان­‌های ریشه این کلمه تلفظ می‌­کنیم؟

سال ۱۹۵۵ بود که سیتروئن اولین بار بر روی یک خودروی تولید انبوه، سیستم‌­های تعلیق معمول را بدون فنرهای مکانیکی به کار برد؛ همان ترکشن آوانتی که در دهه ۳۰ صحبتش بود اما این بار در سال ۱۹۵۴ و در محور عقب که برای ایجاد نرمی در سواری، از سیستم­‌های هیدرونیوماتیکی در آن استفاده شده بود.

یک سال بعد، سیتروئن با معرفی اسطوره‌ي همیشه ماندگارش، دی-اِس، امکان تنظیم ارتفاع سیستم تعلیق به کمک یک سیستم هیدرونیوماتیکی را به دنیای خودروهای تولید انبوه وارد کرد و این شد که یک سری عزیزان در کشور عزیزمان زانتیا را نه بخاطر ایمنی یک ستاره و امکانات منفی پنج ستاره بلکه به­ خاطر تعلیق نرم و تنظیم ارتفاع فابریکش می­‌پرستند. تعلیق هیدرونیوماتیکی، در واقع تغییری در استفاده از کمک فنر بود وگرنه بر روی هرگونه از تعلیق­‌های موجود، قابلیت اجرا دارد و گمان کنم ما ایرانی­‌ها از پیشگامان نصب تعلیق هیدرونیوماتیک افترمارکت باشیم!

باز هم سیتروئن؛ هیدرونیوماتیک یا هیدروپنوماتیک؟

خودروسازی بدون مرسدس؟ هرگز!

شاید دیگران من را متهم کنند به مرسدس ­فن بودن اما واقعیت این است که مرسدس بنز در هر زمینه‌­ای حداقل یک نوآوری داشته است. اگر مثلا بخواهیم از آپشن­‌های فلان خودروی کره‌­ای تعریف کنیم، تعداد زیادی از آن­ها را مرسدس در دهه هشتاد و نود معرفی کرده است و ایمنی امروز خودروهای‌مان (البته خودروهای بازار جهانی، نه پراید صبا بدون ایربگ و ای‌بی‌اس!) مدیون تکنولوژی­‌های معرفی شده توسط مرسدس بنز است!

سیستم تعلیق خودروهای خیابانی و تولید انبوه پس از دهه پنجاه میلادی تا سال ۲۰۰۰ و تکامل سیستم‌­های تعلیق فعال، تنها یک تغییر مهم را به چشم خود دید و آن هم طراحی و سپس معرفی یک نوع از سیستم‌­های تعلیق جدید بود که برایش مستقل و غیر مستقل فرقی نداشت و همه را به چشم فرزندانش می‌­دید.

شاید تا کنون نام C111 را شنیده باشید، خودروی آزمایشی مرسدس بنز در دهه شصت و هفتاد میلادی که شاید اگر پایش به خیابان‌­ها می‌رسید، یک اسطوره به اساطیرمان اضافه می‌­شد. این پروژه تحقیقاتی مرسدس که رخ دلربایی دارد، خاستگاه سیستم تعلیقی به نام مولتی‌لینک است که عملا روی اتاق ۲۰۱ و سپس ۱۲۴ مرسدس بنز معرفی شد.

مرسدس W201 مولتی‌لینک
مرسدس W201 مولتی‌لینک

همان­طور که از نام این نوع تعلیق پیداست، شیرازه سیستم تعدادی بازو (عموما چهار یا پنج عدد) هستند که اکثرا توانایی حرکت حول یک نقطه را داشته و به کمک هم، حرکت چرخ را مقید می­‌سازند؛  این یعنی مهندسین به کمک مولتی‌لینک می‌­توانند ضمن حفظ نرمی سواری، هندلینگ خوبی را برای خودرو به ارمغان بیاورند. مولتی‌لینک می­‌تواند بصورت مستقل و یا روی یک اکسل یک‌پارچه اجرا شده و فرقی ندارد که کدام محور برای اجرای این نوع تعلیق انتخاب شده است. البته به دلیل سختی طراحی و اجرا و متعاقبا هزینه‌ی بالای نصب چنین سیستم تعلیقی، این سیستم بیشتر در محورهای عقب که فرمان‌­پذیر نیستند اجرا شده و در محور­های جلو به ندرت دیده می‌­شود.

جهت مطالعه‌ی اطلاعات بیشتر در مورد سیستم تعلیق مولتی‌لینک، کلیک کنید.

خودروی خوب، تعلیق خوب

یک خودروی خوب، لزوما تعلیق خوبی دارد اما هر خودرویی که تعلیق خوبی دارد، می‌­تواند خودروی خوبی نباشد. گزاره‌ی پیشین در مورد کلاسیک­‌ها هم صدق می­کند؛ چه بسیارند خودروهایی در طول تاریخ که روی تعلیق آن­ها تبلیغات ویژه‌­ای شد، که الحق سیستم تعلیق خوبی داشتند، اما دیگر اجزایشان به خوبی تعلیق‌شان نبود و به تاریخ پیوستند.

از سال ۱۸۸۸ و اولین سفر برتا با خودروی موتور واگن بنز تا کلاسیک­‌های مدرن دهه هشتادی، شمار بسیاری از سیستم‌­های تعلیق برای خودرو اختراع و استفاده شدند و بعضی هم از یاد رفتند؛ اما آن­ها که ماندند، دنیایی را از خودروهای نرم امروزی شکل دادند که علاوه بر نرمی و راحتی سواری، به راحتی با موتورهای چند صد اسب بخاری کنار می­‌آیند در حالی که حداکثر ۲.۵ درجه به اتاق خودرو تکان وارد می‌­کنند.

داستان تعلیق خودروهای تاریخی، داستانی‌ست مفصل که ساخت یک سریال چند فصلی را می­‌طلبد اما در یک صفحه کوچک رینگ‌ اسپرت، می‌­توان خلاصه‌­ای از این داستان را خواند و برای چند دقیقه، از ترکیب علم خودروسازی و عشق ماشین­‌بازی لذت برد. باشد که این لذت در تمام لحظات زندگی خودرویی انسان، صیقل دهنده‌ی شیشه عمر مدرن و مکدر بشر امروز باشد.

سوالات متداول

  • اولین خودروی درون‌سوز بشر، اختراع چه کسی بود؟

کارل بنز، مهندس آلمانی در سال ۱۸۸۵ اولین خودروی درون­‌سوز بشر را که سه چرخ داشت، به جهان معرفی کرد.

  • سیستم تعلیق مستقل اولین بار روی کدام خودرو نصب شد؟

لانچیا لامبدا در سال ۱۹۲۲ اولین خودروی جهان با سیستم تعلیق مستقل در چرخ­‌های جلو بود.

  • اولین خودروی تویوتا پس از جنگ جهانی دوم چه نام داشت؟

تویوپت اس‌ای، اولین خودروی تویوتا پس از جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۷ بود که از اولین خودروهای مجهز به سیستم تعلیق تمام مستقل است.

  • تفاوت سیستم تعلیق طبق جناغی دوبل با مک­ فرسون چیست؟

در سیستم طبق جناغی دوبل، هر دو طبق­ سگ­‌دست را به شاسی متصل کرده اند اما در سیستم مک­فرسون، این اتصال تنها توسط یک بازو که می­تواند طبق جناغی هم باشد، بین سگ‌دست و شاسی برقرار است. هم­چنین در سیستم طبق جناغی دوبل، قسمت تحتانی کمک‌ فنر به طبق زیرین متصل است اما در سیستم مک­فرسون، این قسمت کمک فنر به قسمت بالایی سگ­دست متصل شده است.

  • سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک چیست؟

سیستم تعلیق هیدرونیوماتیک یا هیدروپنوماتیک، نوعی از سیستم­های تعلیق است که بدون هیچ تغییری در اصل طراحی مکانیزم تعلیق در خودرو، تنها جایگزین کمک فنر شده تا سواری نرم­‌تر و امکان تنظیم ارتفاع را برای خودرو مهیا سازد. از مهم‌ترین سازندگان این سیستم سیتروئن و مرسدس بنز را می‌­توان نام ­برد.

  • کدام کمپانی تعلیق مولتی لینک را معرفی کرد؟

مرسدس بنز در خلال پروژه C111 در سال ۱۹۶۹، اولین بار از تعلیق مولتی لینک در محور عقب بهره برد و به صورت تولید انبوه در اتاق‌­های ۲۰۱ و ۱۲۴ مورد استفاده قرار داد.

  • طراحی تعلیق برای کدام خودروها سخت‌­تر است؟

در خودروهای دیفرانسیل جلو، طراحی تعلیق به دلیل آن که جعبه فرمان و پلوس‌­ها به چرخ متصل بوده و درجات آزادی بیشتری نسبت به تعلیق عقب دارد، سخت­‌تر بوده و نیازمند اعمال ملاحظات بیشتری در ایمنی طراحی است.

۴.۸/۵ - (۳۸ امتیاز)
قیمت روز خودرو - رینگ اسپورت

محمد جواد حسنی

Master's student at Iran University of Science and Technology - Applied Mechanics | Interested in Acoustics, FSI, Machinery Vibrations and CLASSIC CARZZZ

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

دکمه بازگشت به بالا
enemad-logo